"Erkenning van Luxemburg als belastingparadijs is belangrijke stap in strijd tegen fraude"

Dirk Van der Maelen, Kamerlid voor s.pa is tevreden dat Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen terecht zal komen.
BELGA Dirk Van der Maelen, Kamerlid voor s.pa is tevreden dat Luxemburg op de lijst van belastingparadijzen terecht zal komen.
Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) is tevreden dat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) Luxemburg aan de lijst van belastingparadijzen zal toevoegen. Het oppositielid had daar de voorbije maanden meermaals op aangedrongen. "Dit is een belangrijke stap vooruit in de strijd tegen fiscale fraude en misbruik via Luxemburg", zegt Van der Maelen.

Eerder op de dag raakte bekend dat minister Van Overtveldt in een omzendbrief Luxemburg opneemt in de lijst van belastingparadijzen. Dat betekent dat Belgische vennootschappen financiële transacties vanaf 100.000 euro voortaan aan de Belgische fiscus moeten aangeven. Het volstaat dat het geld wordt gestort op een Luxemburgse rekening. De tegenpartij moet zelfs niet effectief in het groothertogdom gevestigd zijn.

"Het spreekt vanzelf dat niet alle betalingen aan Luxemburg fraude of misbruik uitmaken, maar evengoed is geweten dat Luxemburgse vennootschappen een belangrijke rol spelen in vele fraude- en misbruikconstructies", reageert Van der Maelen. De Vlaamse socialist vindt het een goede zaak dat de minister een omzendbrief opstelt. "Op die manier komt er duidelijkheid voor de betrokken ondernemingen en voor de bevoegde ambtenaren van Financiën."

Na LuxLeaks is het voor Van der Maelen meer dan ooit duidelijk dat er een duidelijke, transparante aanpak nodig is van de geldstromen tussen ons land en Luxemburg. "Er was wel wat parlementaire druk nodig om Johan Van Overtveldt te doen bewegen. Maar vandaag moet ik vaststellen dat mijn interpellatie en parlementaire vragen de minister blijkbaar toch hebben overtuigd. Ik kan niet anders dan daar blij om zijn en wil de minister dan ook feliciteren voor zijn optreden", besluit de sp.a'er. "Hopelijk kan hij de komende maanden weerstaan aan de druk vanuit VBO en Voka om deze maatregel terug te schroeven."

'Hopelijk kan de minister de komende maanden weerstaan aan de druk vanuit VBO en Voka om deze maatregel terug te schroeven'

Dirk Van der Maelen, Kamerlid s.pa