"Ergste Zweedse seriemoordenaar ooit" toch onschuldig

AP
In Zweden heeft het parket de vervolging van Sture Bergwall stopgezet. De man, bekend onder het pseudoniem Thomas Quick, gold lange tijd als de ergste seriemoordenaar in de geschiedenis van het land, maar blijkt zijn schuldbekentenissen te hebben verzonnen. Hij zit sinds 1991 vast in een psychiatrische inrichting.

Quick werd tussen 1994 en 2001 tijdens zes processen veroordeeld wegens acht moorden. Telkens op basis van zijn bekentenissen en zonder bewijs. Tijdens zijn verhoren beweerde hij zelfs dat hij sinds 1969 meer dan 30 moorden had begaan. Na psychotherapie in de cel trok hij in 2008 echter al zijn bekentenissen in. Hij loog naar eigen zeggen omdat hij zichzelf interessanter wilde maken, destijds zat hij ook onder invloed van zware medicijnen.

De acht moordzaken werden heropend. In drie zaken werd hij vrijgesproken, bij de vijf andere werd de vervolging stopgezet. Woensdag liet het parket immers de laatst overgebleven aanklacht varen, in de zaak van de verdwijning van een vijftienjarige in 1976, wiens stoffelijk overschot pas in 1993 werd teruggevonden. Volgens het parket staat zelfs de doodsoorzaak niet vast.

De Zweedse justitie kwam erdoor in nauwe schoentjes terecht: zaak na zaak moest ze een onwaarschijnlijke reeks fouten toegeven. Bergwall zal nu psychiatrisch worden onderzocht, daarna zal beslist worden of hij de inrichting zal mogen verlaten.