"Erbarmelijke toestand in Irak na vijf jaar oorlog"

Heel wat Amerikanen kwamen vandaag in Washington op straat om tegen de oorlog in Irak te betogen.
UNKNOWN Heel wat Amerikanen kwamen vandaag in Washington op straat om tegen de oorlog in Irak te betogen.

Morgen gaat de oorlog in Irak haar zesde jaar in. De Amerikaanse president George W. Bush, grote voorstander van de inval in 2003, spreekt nog altijd van "victory". Tegelijkertijd proberen de Iraakse regeringsfacties een onderlinge verstandhouding te bewerkstelligen en de gewelddadigheden in het land het hoofd te bieden. Het dagelijkse leven van de gemiddelde Irakees is er in die vijf jaar alvast niet op vooruitgegaan, zo blijkt uit verschillende rapporten.

Oorlog tegen terrorisme
Tijdens zijn toespraak van vandaag zei Bush dat hij nog steeds achter de inval in Irak stond, ondanks de golf van kritiek die in de VS sinds 2003 ontstaan is tegen de oorlog. "Het was de juiste beslissing om Saddam Hoessein van de troon te stoten. Dit is een oorlog die de VS kan en moet winnen," zei hij in een toespraak, uitgezonden door het Witte Huis.

Bush heeft de invasie in Irak altijd in verband gebracht met "de oorlog tegen het terrorisme" die na de aanslagen van 11 september 2001 uitgeroepen werd. Jarenlang vormde dat zijn steunpilaar in het binnen- en buitenland ter rechtvaardiging van de oorlog.

Nog steeds geen rust
Nadat er een einde gemaakt werd aan de dictatuur van Saddam Hoessein in 2003 is de rust nog altijd niet teruggekeerd in Irak. Op regelmatige basis is het hele land, maar voornamelijk de hoofdstad Bagdad, het toneel van bloederige aanslagen waarbij er tientallen burgerslachtoffers vallen.

160.000 soldaten omgekomen
Sinds het begin van de oorlog zijn er al 4.000 van de 160.000 Amerikaanse soldaten, die in Irak gelegerd zijn, omgekomen. Aan Iraakse zijde loopt het dodental op tot 1,2 miljoen. Dat hoge aantal is te wijten aan de confrontaties tussen het Amerikaanse leger en Iraakse milities, maar ook aan die van de milities onderling. Zo vinden er regelmatig schermutselingen plaats tussen soennieten en sjiieten, sjiieten en sjiieten en soennieten tegen "al-Qaida".

Zuiver water
De oorlog heeft het maatschappelijke leven in Irak helemaal ontregeld. Een van de grootste problemen is het gebrek aan zuiver water. Op dit moment kost tien liter water 1 dollar. Dat betekent een enorme hap uit het budget als men bedenkt dat de gemiddelde werkende Irakees 150 dollar per maand verdient en tenminste 50 dollar daarvan moet uitgeven aan water. Maar zelfs dit loon is voor weinigen weggelegd.

Uit de laatste schattingen van het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) blijkt dat de werkloosheid in Irak tussen de 50 en de 70 procent schommelt.

Volgens het ICRC pompen de meeste mensen hun water 's nachts rechtstreeks van het netwerk. Dat zorgt voor lage waterdruk, waardoor het netwerk niet alle gebieden van water kan voorzien. Daarnaast pompen de mensen soms rioolwater die de watertanks bij hun thuis besmetten. Deze situatie brengt heel wat problemen met zich mee. Zo brak er in 2007 nog cholera uit onder de bevolking.

Ziekenhuizen
Een andere beperking is de elektriciteitsvoorziening. Gebieden in het land waar de temperatuur in de zomer tot 50 graden Celsius kunnen stijgen hebben maar een uur elektriciteit per dag tot hun beschikking.
De Irakezen worden ook de basis gezondheidsvoorzieningen ontzegd. Er zijn maar 172 openbare ziekenhuizen in het land aanwezig, die in het totaal 30.000 bedden tot hun beschikking hebben. In realiteit zijn er 80.000 bedden nodig. Het tekort aan medisch personeel vormt ook een structureel probleem. Volgens de Iraakse overheid vormen zij vaak het doelwit van aanslagen. Zo zijn er al 2.200 dokters vermoord en 250 ontvoerd. Om die reden zijn 20.000 van de 34.000 geregistreerde dokters uit het land gevlucht.

Vluchtelingen
Een ander probleem is de vluchtelingenstroom. Volgens hulporganisaties zijn er 2 miljoen Irakezen die naar een veiliger gebied in het land vluchten. Zestig procent daarvan zijn kinderen. Zestigduizend vluchtelingen zoeken een onderkomen in de buurlanden Jordanië en Syrië.

Kinderen
Uit een rapport van UNICEF blijkt ook hoe erbarmelijk de toestand van de kinderen in Irak is. Tienduizenden verloren hun ouders, broers, zussen door het geweld. Twee miljoen Iraakse kinderen kampen met een voedseltekort. Een kind op de vijf op schoolgaande leeftijd kan niet naar school gaan. Bovendien werden er 1.365 kinderen opgesloten door militaire en gerechterlijke autoriteiten voor vermeende inbreuken op de nationale veiligheid.

UNICEF stelt vast dat het psychologisch welzijn van de kinderen aangetast is. Velen zijn getraumatiseerd, kampen met slaap- en concentratiestoornissen. Door de armoede komen vele kinderen op straat terecht waar ze het slachtoffer kunnen worden van misbruik en armoede. (belga/ka)

Bloederige aanslagen blijven schering en inslag.
UNKNOWN Bloederige aanslagen blijven schering en inslag.