"Enige verklaring is dat advocaat onder één hoedje speelt met rechter": doodstraf Iraanse VUB-gastdocent uitvoerbaar nadat advocaat beroep niet indient

RV
De advocaat van Ahmadreza Djalali, een Iraans-Zweedse wetenschapper en gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel, heeft geen beroep aangetekend tegen diens veroordeling tot de doodstraf. Djalali had hem nochtans de opdracht gegeven dat wel te doen. 

"De enige verklaring is dat die advocaat onder één hoedje speelt met rechter Salavati van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank, die dr. Djalali na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces tot de doodstraf veroordeelde", zegt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel, aan Belga.

Doodstraf

Djalali zit sinds april 2016 in Teheran opgesloten en werd op 21 oktober ter dood veroordeeld, zegt Van Berlaer. Hij wordt door de Iraanse rechtbank beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid, maar daar zou nooit enig bewijs voor geleverd zijn. 

"Het is duidelijk dat de enige vergissing die Djalali - internationaal gerespecteerd door de wetenschappelijke wereld - ooit maakte, is dat hij met collega's van verschillende landen samenwerkte om de opvang van slachtoffers van rampen te verbeteren, onder meer in zijn eigen geliefde thuisland."

Na zijn terdoodveroordeling kreeg Djalali drie weken de tijd om beroep aan te tekenen tegen zijn vonnis, maar zijn echtgenote liet Van Berlaer gisteren weten dat zijn advocaat dat niet gedaan heeft, ook al had Djalali hem de opdracht gegeven dat wel te doen. "Zonder beroep is het doodvonnis uitvoerbaar", vreest Van Berlaer.

Protest

Sinds de terdoodveroordeling van Djalali ijveren de VUB, het UZ Brussel en Amnesty International samen met de collega's van de prof voor de vrijwaring van zijn rechten. De opgestarte petities werden intussen door 268.000 mensen ondertekend. Donderdag gaat samen met Amnesty International een protestdemonstratie door voor de Iraanse ambassade in Brussel. 

Photo News19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy Boodts

  Juist voor dageraad zal hij worden opgeknoopt

 • Jean West

  Vandaag heeft zijn vrouw gezegd dat het beroep is verworpen, de advocaat heeft wel zijn werk gedaan of gaan ze hun versie nog eens veranderen.

 • kamiel beke

  Het is overduidelijk dat de scheiding der machten een lachertje is om de mensen de indrukt te geven dat als eerlijk verloopt. Maar zelf voor justitie is eerlijkheid een hekel punt. Hier in België weten we er alles van.

 • Wim ELBERS

  Mijn advocaat, "maître" Clément de Cletteghem was ook zogezegd vergeten cassatieberoep in te dienen tegen mijn veroordeling voor zogenaamd racisme. Maar Gott was on my side. En 10 jaar later was hij dood.

 • Sébastien Bo

  Of de advocaat is bedreigd geweest met de dood...