“Elektromagnetische aanval” oorzaak stroompanne Venezuela

AFP
De nieuwe stroompanne in Venezuela is het gevolg van een “elektromagnetische aanval”. Dat zegt althans de regering van president Nicolas Maduro. De autoriteiten beloven tegelijk dat alles zo snel mogelijk weer in orde zal zijn.

“De eerste elementen van het onderzoek in de regio Caroni wijzen erop dat het gaat om een elektromagnetische aanval, die erop gericht is om schade toe te brengen aan het hydro-elektrische productiesysteem”, zo staat in een communiqué dat door de minister voor Communicatie op de staatstelevisie werd voorgelezen.

Sinds maandagnamiddag plaatselijke tijd kampt Venezuela opnieuw met een enorme stroompanne. Volgens de ngo Netblocks zijn alle staten getroffen. Als gevolg van de black-out is 94 procent van de telecommunicatie-infrastructuur in het land offline.

Een eerste black-out dompelde begin maart nog heel Venezuela in het donker. Een tweede panne, op het einde van diezelfde maand, legde het openbare leven gedurende een week helemaal lam. Ook de watertoevoer werd toen onderbroken. De regering van Nicolas Maduro schreef die pannes toe aan “terreuraanvallen” van de oppositie en de Verenigde Staten. Die zouden doelbewust de waterkrachtcentrale Guri, goed voor 80 procent van de elektriciteitsvoorziening van het land, hebben geviseerd. De oppositie beweerde dan weer dat de pannes het gevolg zijn van gebrekkige investeringen en corruptie binnen de regering.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gil Groenewijn

  Wie denkt dat de regering daar geen eerlijke kans heeft, heeft het ,sorry, heel mis. Het systeem is corrupt. Cuba ? Daar werd olie ' gratis' aan geleverd, niets te maken met oliedollars .Kan helaas binnen deze mogelijkheid niet alles naar voor brengen wat er daar verkeerd loopt( heel veel) en hoelang al ( lang, 20 jaar , zie Chavez ervoor ) en waarom ( totaal geen benul van een economie en bestuur)

 • magda de buyser

  Dit land heeft het net als Cuba heel moeilijk door buitenlandse inmenging. Men wil de regering geen eerlijke kans geven omwille van de oliedollars en de natuurlijke rijkdommen van dit land.

 • Gil Groenewijn

  De enige reden van de zoveelste grote stroompannen is deze van de oppositie : de onbekwaamheid en de corruptie van Maduro en zijn klik communisten. Meer dan dringend tijd dat het systeem verdwijnt of het wordt er nog slechter dan in Afrikaans land. Dan kunnen ook al over de 4 miljoen weggevluchte inwoners terugkomen, daar zit een potentieel bekwamen mensen tussen voor heropbouw...

 • De Waen Luc

  de zon geeft deze emp s af ..zoals destijds het Carrington effect,, een sterke oprisping van belang van de zon, en we zitten terug in de pre historie

 • peter colson

  Ge moet ze nageven, fantasie hebben ze te over om zichzelf vrij te pleiten. Als het een maand lang dondert en bliksemt, dan zal dat ook te wijten zijn aan een fantastisch geheim wapen van de Amerikanen.