'El Chapo' tekent beroep aan tegen zijn veroordeling

Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera.
REUTERS Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera.
Drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera gaat in beroep tegen zijn veroordeling in de Verenigde Staten. De topcrimineel kreeg vorige week in New York levenslang opgelegd en een aanvullende straf van nog eens dertig jaar cel. Uit rechtbankdocumenten blijkt nu dat zijn advocaat een dag later beroep aantekende.

Guzmán werd woensdag veroordeeld tot levenslang plus 30 jaar. Hij moet ook een som van 12,6 miljard dollar (ongeveer 11,2 miljard euro) betalen, een “conservatieve schatting” van het bedrag dat hij uit het drugscriminaliteit haalde. Donderdag diende zijn advocaat al de documenten in om beroep aan te tekenen, zo blijkt nu. In de Verenigde Staten brengt een beroepsprocedure geen nieuw proces met zich mee. De rechter moet enkel aantonen dat de strafrechtelijke procedures werden gerespecteerd en dat het vonnis in eerste aanleg in overeenstemming is met de wetgeving. Het nieuwe verdict wordt pas binnen enkele maanden verwacht.

El Chapo, die een kwarteeuw aan het hoofd stond van het machtige Sinaloa-kartel, wordt beschouwd als de machtigste drugshandelaar ter wereld. Hij zou op 25 jaar tijd 1.200 ton cocaïne de VS hebben binnengesmokkeld en zou ook de opdracht hebben gegeven voor de moord op 26 personen, soms na ze te folteren. Een deel van de moorden voerde hij zelf uit. De slachtoffers waren informanten, drugdealers van rivaliserende bendes, politieagenten, medewerkers of leden van zijn eigen familie. Hij ontsnapte herhaaldelijk uit de gevangenis in zijn thuisland Mexico, dat hem in 2017 uitleverde aan de VS. 

Daar slijt hij nu zijn dagen in een zwaarbeveiligde 'supermax'-gevangenis in Colorado, bijgenaamd het Alcatraz van de Rocky Mountains. Naast El Chapo zitten in de gevangenis in Colorado ook andere beruchte criminelen vast. Het gaat onder meer om 'Unabomber' Ted Kaczynski en Richard Reid, die met een bomschoen een vliegtuig probeerde op te blazen in 2001.

De drugsbaron werd zaterdag overgebracht naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado. In Mexico kon hij twee keer uit een gevangenis ontsnappen: in 2001 in een wasmand en in 2015 door een tunnel die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.
AFP De drugsbaron werd zaterdag overgebracht naar de zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado. In Mexico kon hij twee keer uit een gevangenis ontsnappen: in 2001 in een wasmand en in 2015 door een tunnel die zijn handlangers tot onder zijn cel hadden gegraven.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.