Exclusief voor abonnees

“Efteling lost geen enkel probleem op, poppen zijn niet racistisch”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Door de poppen van Carnaval Festival aan te passen, draagt de Efteling helemaal niets bij aan de discussie rondom racisme. Dat stelt Hans Siebers, hoogleraar culturele diversiteit bij Tilburg University. “Net als Zwarte Piet hebben deze poppen geen enkele inherente betekenis. Een Afrikaanse pop met een ring door zijn neus is niet meteen per definitie beledigend of kwetsend.”

De poppen in Carnaval Festival krijgen rond de zomer een uiterlijk dat volgens de Efteling ‘beter bij het huidige tijdsbeeld past’. De figuren krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.

Zinloos, zegt Siebers. Volgens hem is een pop alleen racistisch als het mensen zélf op racistische gedachtes brengt, of als de ontwerper van de poppen racistische motieven had. “En dat is hier maar zeer de vraag. Feiten doen er vaak niet toe bij activisten. Zij bevorderen vaak eerder racisme dan dat ze het bestrijden. Waar is het historische bewijs dat die poppen racistisch zouden zijn?’’

Je hebt 25% van dit artikel gelezen
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • luc vankeerberghen

  ik hoop dat er geen Belgische pop bijstaat , en dit met een pakje friet in de hand , men moet Belgen niet vergelijken met alleen maar Friet eters

 • Lieven Vermandere

  Patrick Rassschaert, net mijn gedacht. Ze kunnen nog verder gaan en die stammen die nog altijd bestaan gaan reformeren. De politiek correcte idioterie heeft nog altijd z'n grenzen niet bereikt.

 • Christian Lindekens

  Racisme?Waar?

 • Patrick Rasschaert

  Moeten ze dan ook het uitzenden van documentaires verbieden waar soms stammen worden gefilmd met lange hals, ringen of andere voorwerpen door de neus, mannen met een ring in de mond om van hun lippen precies een soepkom te maken, enz.