Exclusief voor abonnees

“Efteling lost geen enkel probleem op, poppen zijn niet racistisch”

Door de poppen van Carnaval Festival aan te passen, draagt de Efteling helemaal niets bij aan de discussie rondom racisme. Dat stelt Hans Siebers, hoogleraar culturele diversiteit bij Tilburg University. “Net als Zwarte Piet hebben deze poppen geen enkele inherente betekenis. Een Afrikaanse pop met een ring door zijn neus is niet meteen per definitie beledigend of kwetsend.”

De poppen in Carnaval Festival krijgen rond de zomer een uiterlijk dat volgens de Efteling ‘beter bij het huidige tijdsbeeld past’. De figuren krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.

Zinloos, zegt Siebers. Volgens hem is een pop alleen racistisch als het mensen zélf op racistische gedachtes brengt, of als de ontwerper van de poppen racistische motieven had. “En dat is hier maar zeer de vraag. Feiten doen er vaak niet toe bij activisten. Zij bevorderen vaak eerder racisme dan dat ze het bestrijden. Waar is het historische bewijs dat die poppen racistisch zouden zijn?’’

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc vankeerberghen

  ik hoop dat er geen Belgische pop bijstaat , en dit met een pakje friet in de hand , men moet Belgen niet vergelijken met alleen maar Friet eters

 • Lieven Vermandere

  Patrick Rassschaert, net mijn gedacht. Ze kunnen nog verder gaan en die stammen die nog altijd bestaan gaan reformeren. De politiek correcte idioterie heeft nog altijd z'n grenzen niet bereikt.

 • Christian Lindekens

  Racisme?Waar?

 • Patrick Rasschaert

  Moeten ze dan ook het uitzenden van documentaires verbieden waar soms stammen worden gefilmd met lange hals, ringen of andere voorwerpen door de neus, mannen met een ring in de mond om van hun lippen precies een soepkom te maken, enz.