"Eerst geen maar dan wel complot tegen DSK", zegt beschuldigde op proces

De Franse bordeeleigenaar Dominique Alderweireld arriveert aan het gerechtsgebous in Lille.
AFP De Franse bordeeleigenaar Dominique Alderweireld arriveert aan het gerechtsgebous in Lille.
Op het proces rond Dominique Strauss-Kahn in Rijsel is vandaag een advocaat uit deze Noord-Franse stad aan het woord gekomen die op de beklaagdenbank zit. Emmanuel Riglaire wordt in de zaak-Carlton vervolgd wegens souteneurschap met verzwarende omstandigheden. Volgens hem was er aanvankelijk geen complot tegen DSK, maar was het naderhand alleen nog de bedoeling de toenmalige topman van het IMF in opspraak te brengen.

"Wanneer Dominique Alderweireld afgeluisterd werd, is men te weten gekomen dat mensen uit zijn entourage het over Dominique Strauss-Kahn hadden. Nadien heeft men de pers aangepord om de druk te verhogen en DSK beter te kunnen pakken", zei Riglaire.

Dominique Alderweireld werd in België door de onderzoeksrechter aangehouden wegens souteneurschap met verzwarende omstandigheden. "Zijn familie is me komen raadplegen", aldus de advocaat/beklaagde.

Volgens Riglaire hebben de politiemensen met de zwakte van zijn vroegere minnares M. B. gespeeld. De vrouw had DSK in 2010 in een hotel in Parijs ontmoet. "Een politieman heeft het proces-verbaal uitgedeeld van het verhoor van mijn minnares, waarin ze schunnige details over DSK gaf. In hun verblinding hebben sommige politiefunctionarissen haar verklaringen gemanipuleerd met de smerige zaakjes van Dominique Alderweireld." Dominique Strauss-Kahn was toen nog kandidaat voor het presidentschap van Frankrijk en nog niet gearresteerd in New York.

Riglaire ontkende vandaag dat hij M.B. tot prostitutie had aangezet. Ook zou hij niet geweten hebben dat ze in de prostitutie werkte.