“Een zware beproeving voor mij”: uithangbord van ‘gele hesjes’ verdient al tien jaar lang 2.600 euro zonder te werken

Jean-François Barnaba.
Rv Jean-François Barnaba.
Uitleg van een ‘geel hesje’ nodig? Even Jean-François Barnaba bellen. De 62-jarige man wierp zich in Franse media op als spreekbuis bij uitstek van de protestacties tegen te hoge brandstofprijzen en belastingen. Nu is echter aan het licht gekomen dat hij zelf al tien jaar lang netto 2.600 euro per maand opstrijkt, zonder ook maar iets te hoeven doen. “Dat verklaart waarom hij altijd tijd heeft om voor de camera’s te verschijnen”, klinkt het met de nodige ironie.

Aan charisma ontbreekt het Barnaba alvast niet. Helder en geëngageerd bracht hij de voorbije dagen de standpunten van de ‘gele hesjes’ naar voren. Tijdens betogingen, in tv-studio’s, op de radio,... Geen enkele kans liet hij liggen om de show te stelen.

De commerciële zender TMC ontdekte echter dat Barnaba zelf niet onbesproken was. Hij blijkt als ambtenaar een FMPE-statuut te hebben (fonctionnaire momentanément privé d’emploi; nvdr). Lees: hij heeft al sinds 31 december 2008 geen specifieke opdracht meer gekregen, maar incasseert wel een netto salaris van 2.600 euro per maand.

“Sociaal geïsoleerd”
“Door een conflict met mijn overste ben ik tien jaar geleden in deze situatie beland”, stelt Barnaba. “Maar geloof mij, ik vind hier zelf niets leuks aan. Ik raakte steeds meer sociaal geïsoleerd en dat was een zware beproeving voor mij.”

Of Barnaba dan nog wel recht van spreken heeft als woordvoerder van de ‘gele hesjes’? “Ik heb zeven kinderen, drie onder hen leven nog onder mijn dak. Ik heb mijn huis openbaar moeten verkopen, ik huur nu. Wat telt, is wat ik op het einde van de maand overhoud om te leven. En dat is 800 euro, bijna niets dus.”

“Hallucinant”
Barnaba is zelf niet van plan om de anonimiteit op te zoeken. “Ik heb een bepaalde verantwoordelijkheid gekregen, ik kan nu toch niet van het ene moment op het andere uit beeld verdwijnen?”

Daar denken heel wat mensen op sociale media echter anders over. “In ons departement Indre hebben we onze zelfverklaarde woordvoerder van de ‘gele hesjes’”, aldus de burgemeester van Châteauroux. “Hij krijgt nu al tien jaar lang een loon van 2.600 euro zonder enige tegenprestatie. Het werd stilaan tijd dat hij een bezigheid vond. Ik wil de media toch oproepen om voortaan iemand anders aan het woord te laten.”

Anderen drukten hun ongenoegen nog wat feller uit. “Hallucinant! Zo veel geld krijgen en dan nog durven klagen? Al die nutteloze uitgaven, dat is net het probleem van Frankrijk.”
86 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  In de pers wordt er nooit rekening gehouden met het feit dat mensen met een inkomen van 2000 of 3000 of 4000 Euro netto al die prijsstijgingen ook voelen. Deze mensen hebben vaak studerende kinderen en moeten vaak ook nog een huis afbetalen

 • Ronny Cuypers

  Als je met 2600 euro niet toekomt moet je iets doen aan dat gat in je hand.

 • Roger Poot

  Het systeem aanvallen dat hem rijkelijk betaald om niets te doen....kan het cynischer ?

 • Frank De Witte

  Heeft niks met zijn inkomen te maken, heeft te maken met mensen die minder verdienen en hun energiefactuur niet meer kunnen betalen. En schaf die vaste benoemingen eens af, ook in België!

 • Mark Peeters

  @jan de nijn: heb je dat ooit al zwart op wit gezien een ziekte-uitkering van 2000€? Stop met leugens rond te bazuinen .... Zelf 3 jaar op invaliditeit gestaan en laatste jaar trok ik 17€/dag! En moest ik gezinshoofd geweest zijn was het 43€/dag, dus ver van 2000€!