"Een stevig potje seks kan mij het leven kosten"

My love tron. My face still aches this am from so much smiling at #theugolias wedding @tudallz @alex.degolia @johnvannostrandjr
Maak kennis met Katy VanNostrand uit Carbondale (Colorado): de 34-jarige verpleegster lijdt aan inspanningsallergie, een ware gesel voor een fitnessfanate zoals zij. Te veel beweging kan in haar geval immers een anafylactische shock veroorzaken. "Concreet: zelfs een stevig potje seks kan mij het leven kosten."

De eerste allergische reactie vond plaats toen Katy als 22-jarige studente ging joggen met haar vriend. "Plots voelde ik me ellendig. Ik dacht in eerste instantie aan uitdroging, maar er bleek iets veel ergers aan de hand. Mijn gezicht, mijn lippen, mijn ogen,... Alles was opgezwollen en ik had overal rode bultjes op mijn huid (netelroos; nvdr). In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik een anafylactische reactie gekregen had. Maar wat aan de basis lag, daar hadden ze geen flauw idee van. Misschien iets dat ik gegeten had of het waspoeder dat ik gebruikte."

De aanvallen bleven daarna terugkeren, tot 20 keer per jaar zelfs. Wat scheelde er toch? De vele dokters die ze bezocht, moesten haar telkens het antwoord schuldig blijven.

#freckles #buttercups #solobackpacking

Toen Katy na tien minuten op de loopband weer eens prijs had, werd ze doorverwezen naar een allergoloog. De vrouw had er haar bedenkingen bij, maar zou zich het bezoek niet beklagen. Na enkele minuten wist de specialist al dat haar fysieke inspanningen de boosdoener waren.

Haar lichaam gaat in shock van zodra de hormonen -die vrijkomen bij een stijgende hartslag- in contact komen met bepaalde voedingsmiddelen. Druiven, veenbessen, haver, maïs, rijst, ajuin, selderij, venkel, noten en zelfs zwarte peper moest Katy alvast van haar menu schrappen. "En een fysieke inspanning, dat wordt heel ruim geïnterpreteerd. Dat kan gaan van joggen of met mijn hond gaan wandelen tot zelfs een stevig potje seks."

One of the best days of my life #rimrockmarathon #rainedforfourhours #bloodyarmpitsfordays #exerciseinducedanaphlaxsisdidntwin

Katy gaat nu ook niet meer de deur uit zonder Epipen, een met adrenaline voorgevulde injectiespuit die de symptomen onder controle houdt. "Ik werk me nog altijd graag in het zweet, maar enkele keren heb ik toch al serieus voor mijn leven gevreesd. In 2011 bijvoorbeeld, toen ik na een uur lopen zo'n shock kreeg. Mijn gezicht zwol op en ik had last met ademhalen. Gelukkig kon ik nog net naar de spoeddienst rijden, dat was een zeer angstaanjagende ervaring."

Maar haar sportief leven opgeven? Nee, dat nooit. Vorig jaar haalde Katy zelfs de finish van een marathon, nadat ze twee keer eerder had moeten opgeven vanwege zo'n allergische reactie. "Onderweg at ik beef jerky (een Amerikaanse snack van gedroogd vlees; nvdr) die ik zelf gemaakt had, ik moet namelijk precies weten welke ingrediënten er in zitten. En ik mixte chiazaad met appelsiensap. Het vult niet, maar ik kreeg wel mijn portie glucose voor de race binnen."

Nu heeft Katy nog vier à zes allergische reacties per jaar. "Bepaalde voedingsmiddelen mijden verlaagt het risico, maar soms lijkt het alsof ik tijdens een inspanning allergisch ben aan de chemische stoffen op zich. Honderd procent controle bestaat dus niet."

Cousin love above 12,000 feet!