“Eén stap verwijderd van nieuw leven”: eerste honderden migranten uit de karavaan bereiken grens met VS

De migranten zullen zich nu groeperen in het hoofdkantoor van de ngo Diversidad Migrante in Tijuana.
EPA De migranten zullen zich nu groeperen in het hoofdkantoor van de ngo Diversidad Migrante in Tijuana.
Enkele honderden migranten uit Midden-Amerika hebben op hun weg naar de Verenigde Staten de grensstad Tijuana bereikt. De 357 mensen kwamen in negen bussen in het noordwesten van Mexico aan. Aan de Amerikaanse kant van de grens bevindt zich de stad San Diego in de staat Californië. 

"Ik ben gelukkig, ik ben nog maar één stap verwijderd van een nieuw leven in de VS", zei José Alfredi Mejía Márquez uit Honduras aan het Duitse persbureau dpa. Hij had zich een maand geleden aangesloten bij een zogeheten migrantenkaravaan in de Hondurese stad San Pedro Sula. De migranten vluchten voor het geweld van jeugdbendes en de slechte economische situatie in de regio.

Zo’n twintig mensen klommen op de hekken tussen de steden Tijuana en San Diego aan de Pacifische kust. De grensbewakers grepen niet in. Na twintig minuten lieten de migranten het hek weer los.

AFP

Het grootste deel van de groep bevindt zich echter nog op 2.400 kilometer ten zuiden van de Mexicaanse stad Guadalajara. De karavaan bestaat uit ongeveer 5.000 mensen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. Hun doel is de Verenigde Staten. Op weg daarheen is de karavaan in kleinere groepen uiteengevallen. Wanneer het grootste deel Tijuana zal bereiken, is nog niet duidelijk.

Een tweede groep migranten, die uit een 1.200-tal mensen bestaat, bevindt zich in een sportstadion in Mexico-Stad. Een derde groep van rond de 2.000 mensen was in de zuidelijke deelstaat Veracruz op weg richting noorden. 

EPA

De Amerikaanse president Donald Trump had vorige week de regelgeving voor asielprocedures aan de zuidelijke grens van de VS verstrengd. De Republikein besliste dat migranten die de grens met de VS illegaal oversteken geen asielaanvraag zullen kunnen indienen. De procedure is daarmee in principe enkel nog mogelijk aan officiële grensovergangen. 

De beslissing is hoogst omstreden. Verschillende organisaties hebben vooraf al verzet voor de rechtbank aangekondigd. 

EPA

Trump had van illegale migratie het thema gemaakt voor de tussentijdse verkiezingen van vorige week dinsdag. Hij bediende zich daarbij van een opruiende retoriek en ging in zijn bekende stijl tekeer over de situatie. Na de verkiezingen zei hij er nauwelijks nog iets over.

EPA
EPA
REUTERS37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  "Na de verkiezingen zei hij er nauwelijks nog iets over": zoals te verwachten was! Enkel bangmakerij omwille van de verkiezingen. Maar gelukkig heeft het niet gepakt. Zo zegden de inwoners van Arizona zelf dat Trump zwaar overdreef en dat ze helemaal geen "last" hadden of zich onveilig voelden door migranten. Daarom ook dat ze voor het eerst in 30 jaar een Democratische senator hebben verkozen? ;)

 • Sonny Breugelmans

  Geen stress mensen, deze mensen gaan netjes asiel aanvragen.... Dat ze met veel geweld de Mexicaanse grens in het zuiden overspoelt hebben zijn we al lang vergeten. Deze keer zullen ze het op de correcte manier doen. Kalergi plan in actie

 • Mike Bemelmans

  Stuur ze anders naar Europa, hier mag alles en iedereen binnen.

 • Nancy Van Acker

  ipv van te vluchten uit hun land kunnen ze beter zich keren hun regering. Waarom pakt de westerse wereld de leiding van die landen niet aan om zo vermijden dat heel die troep naar hier komt. Wij zijn ze zo beu als kou pap. Onze voorouders hebben wel gevochten om hun rechten, awel dat zij dat ginder ook eens doen ipv te vluchten

 • Eida Lam

  Herwig Laenen: laat dat nu net het probleem zijn, het overgrote deel van die mensen hebben helemaal geen intentie om op legale wijze te immigreren. Ze willen zo dicht mogelijk tegen de VS-Mexico grens komen omdat het dan goedkoper is voor coyotes (mensenhandelaars) om hen illegaal over de grens te transporteren.