“Een monsterlijke daad”: president laat net voor vertrek ter dood veroordeelde moordenaar uit rijke familie vrij

Maithripala Sirisena, de president van Sri Lanka.
EPA Maithripala Sirisena, de president van Sri Lanka.
De vertrekkende president van Sri Lanka heeft grote ophef veroorzaakt door een ter dood veroordeelde moordenaar van een Zweeds meisje gratie te verlenen. Jude Jayamaha, een telg uit een rijke en belangrijke familie, liep als een vrij man de gevangenis uit na deze hoogst ongebruikelijke beslissing.

Yvonne Jonsson was in 2005 op vakantie in Sri Lanka toen ze na een ruzie doodgeslagen werd. Uit de autopsie bleek dat haar schedel in 64 stukjes gebarsten was. 

De dader werd in eerste instantie veroordeeld tot twaalf jaar cel. Toen hij in beroep ging tegen het vonnis maakte de rechter daar echter levenslang van. “Yayamaha heeft nooit spijt betuigd voor wat hij gedaan heeft”, aldus de zus van het slachtoffer. “We hebben hard geknokt om weer iets van onze levens te maken, maar na veertien jaar zijn we nog altijd aan het vechten voor gerechtigheid.”

De Sri Lankanen reageren woedend. “Een monsterlijke daad van een gefaalde president. Dit nieuws maakt me ziek”, klinkt het onder meer op Twitter.

President Maithripala Sirisena zei vorige maand al gratie te overwegen omdat de moordenaar zich goed gedragen had in de gevangenis. De zware feiten minimaliseert hij. “Hij is op 19-jarige leeftijd in de cel terechtgekomen omdat hij verraden werd door zijn ongeduld”, klonk het.

Sirisena stelt zich niet verkiesbaar bij de presidentsverkiezingen die volgende week gehouden worden. Hij genoot niet meer voldoende steun van zijn eigen partij.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nikolaas Bouman

    Zweedse was ook dom om zich daarmee in te laten.

  • renée schietekat

    Hoeveel heeft dat geschoven mr de president,