“Een daad van wanhoop”: student steekt zichzelf in brand in Lyon omdat hij studiebeurs kwijtgespeeld was

Studenten kwamen vandaag op straat om “de wantoestanden” aan te klagen.
AFP Studenten kwamen vandaag op straat om “de wantoestanden” aan te klagen.
Honderden studenten zijn voor de zetel van de sociale dienst voor studenten in Lyon bijeengekomen. Vorige vrijdag had een van hen zichzelf daar in brand gestoken. “Het was een daad van wanhoop die veel zegt over onze huidige onzekerheid”, klinkt het.

De 22-jarige student is voor 90 procent verbrand. Hij zweeft in het ziekenhuis tussen leven en dood. 

De jongeman had financiële moeilijkheden nadat hij zijn studiebeurs kwijtgespeeld was. Dat kwam omdat hij zijn tweede licentie aan de universiteit van Lyon voor de derde keer overdeed. 

AFP

"Vandaag ga ik het onherstelbare doen”, zei de student net voor hij tot zijn daad overging. “Als ik het gebouw van Les Crous viseer, is dat geen toeval. Ik viseer een politieke plaats, het ministerie van Hoger Onderwijs en Onderzoek, en bij uitbreiding de regering.” 

"Dit jaar heb ik geen beurs gekregen. Maar zelfs als ik er één had... 450 euro per maand, volstaat dat om van te leven ?”

AFP

De studentenvakbond Solidaires étudiant-e-s roept nu op tot manifestaties in een veertigtal steden. Er wordt immers gevreesd voor nog meer zelfmoordpogingen. “We eisen dat het ministerie een publiek standpunt inneemt", riep een militant door een luidspreker.

Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

EPA6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Denijs

  Ja, we hebben ons geld nodig voor andere dingen o.a. de open grenzen politiek. In Frankrijk moet dat een fortuin kosten.

 • patrrik versys

  ik krijg ook geen studiebeurs maar ik heb daar wat op gevonden, ik werk voor mijn geld

 • Moehmena Rahous

  Ja Fransen, dat komt er van als men niet wil werken en veel te vroeg op pensioen wil. Dan is er geen geld meer voor een studiebeurs-probleemgeval.

 • Ludwig Vanden Boer

  Als je een tweede jaar voor de derde keer overdoet moet je gaan werken en niet de eeuwige student uithangen. Zijn beurs is terecht ingetrokken. De reactie erop is voor zijn rekening en heel dom want dit lost niets op. Beurs geld is gemeenschapsgeld en moet goed besteed worden. Ik hoop dat dit feit de klare visie van de beslissers niet beïnvloedt. Wie recht heeft op een beurs moet die krijgen maar moet wel voldoen aan de minimumvoorwaarden. De studentenvereniging mag ook realistisch zijn.

 • bjorn rega

  hij deed zijn licentie voor de derde keer? verwachten ze dan dat de werkende mens blijft betalen ?