"Duizenden soldaten Jordanië bij grens Irak"

De Jordaanse generaal Mansour al-Jbour zei vorige week dat Jordanië vastbesloten is om IS van de aardbodem te vegen
REUTERS De Jordaanse generaal Mansour al-Jbour zei vorige week dat Jordanië vastbesloten is om IS van de aardbodem te vegen
Jordanië heeft duizenden militairen naar de grens met Irak overgebracht. Dat heeft een Jordaanse regeringsbron vandaag aan de Amerikaanse nieuwszender ABC laten weten.

Volgens de bron zijn de grondtroepen uit defensieve overwegingen naar de grens met Irak verplaatst. Hij zei dat de militairen voorlopig aan de Jordaanse kant van de grens blijven. Zonder toestemming van de Iraakse regering steken ze de grens niet over, aldus de bron. Maar volgens de speciale Amerikaanse gezant voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS), generaal buiten dienst John Allen, begint er binnen enkele dagen een grondoffensief tegen IS in Irak.

Begin deze week liet de Jordaanse luchtmacht weten dat ze bijna zestig bombardementen had uitgevoerd op doelen van IS in het noordoosten van Syrië. Jordanië voerde de bombardementen op IS fors op als reactie op de gruwelijke moord op een Jordaanse piloot.