“Duizenden Soedanese huurlingen in Libië”

In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kadhafi in 2011. Een nieuwe golf huurlingen uit Soedan neemt deel aan het conflict in Libië.
AFP In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kadhafi in 2011. Een nieuwe golf huurlingen uit Soedan neemt deel aan het conflict in Libië.
Een nieuwe golf huurlingen uit Soedan neemt deel aan het conflict in Libië. De leiders van twee gewapende Soedanese groepen zeggen tegen The Guardian dat zich de afgelopen maanden honderden nieuwe rekruten hebben gemeld. Ze schatten dat al zo'n 3.000 Soedanese strijders actief zijn in het Noord-Afrikaanse land.

In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kadhafi in 2011. Troepen van krijgsheer Khalifa Haftar belegeren hoofdstad Tripoli, waar de door de VN erkende regering zetelt. Beide partijen hebben buitenlandse bondgenoten en worden gesteund door milities. Haftar zou onder meer gebruik maken van Russische huurlingen.

The Guardian sprak commandanten van Soedanese groepen die ook aan zijde van de krijgsheer vechten. Een van die leiders vertelde dat meer jonge strijders arriveren dan hij kan opvangen. Veel van de nieuwe rekruten zouden in eigen land hebben gestreden tegen het regime van Omar al-Bashir, die eerder dit jaar is afgezet.
De huurlingen zeggen uiteindelijk te willen terugkeren naar hun thuisland om daar tegen de nieuwe machtshebbers te vechten.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Heidi Nackaerts

    Dank u, Obama en Clinton !