“Duizenden Noord-Koreaanse vrouwen in China verkocht als seksslaaf”

Noord-Koreaanse vluchtelingen die worden opgevangen in Zuid-Korea.
AP Noord-Koreaanse vluchtelingen die worden opgevangen in Zuid-Korea.
Duizenden Noord-Koreaanse vrouwen en meisjes die de ellende in hun land proberen te ontvluchten, komen door toedoen van mensenhandelaren terecht in de Chinese seksindustrie. Dat meldt de Britse stichting Korea Future Initiative op basis van uitgebreid onderzoek.

Sommige slachtoffers zijn meisjes van pas negen jaar oud. Ze worden verhandeld als slaven in bordelen, verkocht als bruidjes of worden gedwongen om seksuele handelingen te verrichten voor de webcam. 

Er zijn geen officiële cijfers van hoeveel mensen jaarlijks het communistische land ontvluchten, waar zo'n 25 miljoen mensen wonen. Zuid-Korea zegt dat zij 32.000 vluchtelingen hebben opgevangen sinds 1998. Vorig jaar telden ze er 1.137, waarvan 85 procent vrouw. Ook naar China, eveneens een buurland, weten mensen te ontsnappen.

“Het is veel makkelijker voor vrouwen om te vluchten, omdat ze meestal geen baan hebben in een fabriek of een staatsbedrijf, waar hun afwezigheid direct gerapporteerd zou worden”, zegt Yeo Sang Yoon, van het Database Centre for North Korean Human Rights, tegen CNN. “Ze zijn verantwoordelijk voor het huishouden en kunnen ongezien wegglippen.”

Cyberseks

De vrouwen betalen mensensmokkelaars meestal zo'n 500 tot 1.000 dollar om hen veilig de grens met China over te brengen. Ze krijgen te horen dat er bijvoorbeeld werk voor hen is in een restaurant, maar eenmaal op Chinees grondgebied blijkt daar niets van waar. Zo werd Lee Yumi, samen met acht andere jonge vrouwen, verkocht voor enkele duizenden dollars aan een eigenaar van een cyberseks-chatroom. “Ik was zo ontdaan toen ik het ontdekte en vroeg of ik weg kon, maar de baas zei dat hij veel geld voor me had betaald dus dat ik bij hem in het krijt stond”, vertelt ze aan CNN. Zeven jaar lang werd zij opgesloten.

Ze moest alles doen voor de webcam wat de klanten van de chatroom haar vroegen te doen. Ontsnappen was geen optie, vertelt ze. Ze zat vast in een appartementje met nog twee vrouwen en werden in de gaten gehouden door een man die in de woonkamer sliep. De voordeur zat altijd op slot. Eens in de zes maanden nam de man hen mee voor een wandeling in het park. “Ik heb wel duizend keer gedacht aan de dood, maar zelfmoord kón niet eens omdat ik altijd in de gaten werd gehouden.”

Vrijheid

Uiteindelijk kon Lee vorig jaar ontsnappen met de hulp van een van haar klanten, een Zuid-Koreaan die aan haar accent hoorde dat ze een Noord-Koreaanse was. Hij schakelde een pastoor in die een vluchtroute bedacht. Lee belandde in Zuid-Korea en wordt daar nu opgevangen. Van die vrijheid had ze nooit durven dromen.

Het Korea Future Initiative, dat heeft berekend dat er rond de industrie van de Noord-Koreaanse seksslavinnen jaarlijks zo'n 105 miljoen euro gemoeid is, vindt dat China veel meer moet doen om de slachtoffers van mensenhandel te bevrijden en te beschermen. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Staat dat ook in het Rode Boekje ?

 • wim Goossens

  Het is gemakkelijk van nu te roepen en te tieren tegen China en Noord-Korea, maar hier bij ons zitten er ook nog altijd verschillende meisjes/vrouwen in dezelfde situatie ... Daar tegen protesteren zullen jullie niet doen, want dan moeten we toegeven dat we niet veel beter zijn dan ginder ...

 • Karel Tichmann

  En de stilte van elke linksdenkende ChiCom liefhebber is weer oorverdovend.

 • Tommy Andres valero

  Door evolutie zijn we boven andere andere diersoorten gestegen. Als ik dit lees zijn we nog steeds even primitief als dag 1. Geen enkele soort kan dit elkaar aan doen, enkel de mensheid, daarvoor zijn we gedoemd om te mislukken!

 • JAN krommentak

  Alles in dienst van de grote leider