"Duizenden betogers in Bonn voor protest tegen klimaattop Verenigde Naties"

EPA
Twee dagen voor het begin van de klimaattop zijn in Bonn de eerste demonstraties begonnen. Op de Münsterplatz in het stadscentrum kwamen zaterdag tienduizenden mensen bijeen om op te roepen tot grotere inspanningen op het gebied van klimaatbescherming. De meesten demonstranten kwamen uit Nederland en Frankrijk. 

Behalve voor een snelle uitfasering van kolen, demonstreren ze ook voor een omvangrijke energietransitie. Blikvanger was een grote wereldbol van Greenpeace, waarop met kolen gestookte elektriciteitscentrales een donkergrijze wolk met het gezicht van bondskanselier Angela Merkel uitstootten. Daaronder stond de kreet: 'Kom uit de kolen, mevrouw Merkel !' Andere demonstranten lieten banners zien met opschriften als 'Verander het systeem om onze planeet te redden'.

EPA

25.000 deelnemers

In Keulen verzamelden zich ongeveer achthonderd fietsers om naar het protest in Bonn te fietsen. De politie meldde geen problemen.

De betogers behoren tot een brede waaier van organisaties, waaronder linkse en groene politieke partijen, vakbonden en antiglobalisten. Ongeveer honderd verschillende groepen manifesteerden op de Münsterplatz in Bonn. De politie zei dat alles vreedzaam verliep. Organisatoren spraken van 25.000 deelnemers.

Op een protestbord werd president Donald Trump ook  beschuldigd van "klimaatgenocide".
EPA Op een protestbord werd president Donald Trump ook beschuldigd van "klimaatgenocide".

"Gastland Bonn mist eigen doel"

 De VN-conferentie, die van 6 tot 17 november in de Duitse stad loopt en een 20.000-tal delegatieleden ontvangt, zal zich toespitsen op de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs dat in 2015 gesloten werd, en waaruit de Verenigde Staten zich terugtrokken.

Een klimaatexpert van Greenpeace, Karsten Smid, zei dat de aandacht niet alleen naar het klimaatbeleid van Trump ging. "De hele wereld kijkt naar Bonn en ziet dat het gastland van de klimaatconferentie zijn eigen doel compleet aan het missen is", aldus Smit. Uit recente gegevens blijkt dat Duitsland zijn beoogde verlaging van de uitstoot van kooldioxide met 40 procent zal missen. 

Wat ook in het oog sprong tijdens de eerste demonstraties, was een reusachtige replica van het Vrijheidsbeeld met een toorts waaruit rook kwam.
AFP Wat ook in het oog sprong tijdens de eerste demonstraties, was een reusachtige replica van het Vrijheidsbeeld met een toorts waaruit rook kwam.
REUTERS3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ferdinand Engelbeen

    23.000 mensen die naar een conferentie komen om het klimaat te redden? De meesten uiteraard met het vliegtuig... Nooit gehoord van videoconferenties? Veel minder CO2 uitstoot... En inderdaad Duitsland is volgestouwd met windmolens en zonnepanelen, maar heeft geen gram CO2 uitgespaard omdat ze tegelijk een aantal kerncentrales hebben gesloten en er niet altijd wind en zon is. De prijs van elektriciteit is dan ook de op een na (Denemarken) hoogste van Europa...

  • Anna Vandenberg

    Ballonnen gevuld met het kostbare helium, onmisbaar in de geneeskunde voor het koelen van MRI scans. Protesteren maar niet raken aan mijn privileges. Allemaal met de wagen en het vliegtuig erheen, wij horen erbij hypocrieten. Huidige probleem overbevolking van de ontwikkelingslanden en overconsumptie van de ontwikkelde landen ligt aan de basis van de milieuproblemen.

  • Nick de Anno

    Wel Green Peace, wat is dan de oplossing? Want die geven jullie nooit. Denk aan Brent Spar, toen zaten jullie ook totaal fout.