“Duitsland verlengt regels voor sociale afstand tot 29 juni”

Premier van Beieren, Markus Söder.
AFP Premier van Beieren, Markus Söder.
De Duitse regering en de premiers van de deelstaten zijn overeengekomen de regels voor sociale afstand tegen de verspreiding van het coronavirus te verlengen tot 29 juni. Dat zei een hoge regeringsfunctionaris dinsdag.

De overeenkomst volgt op een ruzie tussen de federale autoriteiten en die van de deelstaten over hoe snel de coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Het EU-land met de meeste inwoners heeft de virusuitbraak doorstaan met een relatief laag aantal doden in de afgelopen twee maanden.

Bondskanselier Angela Merkel stelde aanvankelijk voor om de regels voor sociale afstand van tenminste 1,50 meter te verlengen tot 5 juli. De conservatieve leider maakt zich zorgen over een tweede golf van coronagevallen die mogelijk opnieuw tot een lockdown leidt.

Duitsland heeft het sterftecijfer met in totaal 8.302 doden, tot dusver relatief laag weten te houden. Een eerste verruiming van de medio maart ingevoerde maatregelen lijkt ook geen duidelijke piek in besmettingsgevallen te hebben veroorzaakt.

Winfried Kretschmann, minister-president van deelstaat Baden-Wuerttemberg.
Christoph Schmidt/dpa Winfried Kretschmann, minister-president van deelstaat Baden-Wuerttemberg.

Tegen deze achtergrond kwamen de federale en deelstaatregeringen ook overeen om vanaf 6 juni openbare bijeenkomsten van maximaal tien personen weer toe te staan, aldus de bron.

Markus Söder, premier van Beieren, de zwaarst getroffen staat, sprak zich uit tegen een te snelle heropening van het toerisme. “We hebben in Italië, Spanje en Frankrijk totaal verschillende besmettingsaantallen vergeleken met Duitsland, dus ik vraag de federale regering hier heel goed over na te denken”, zei hij. “Niemand mag voor de gek gehouden worden. Corona blijft dodelijk”, zei Söder.

De Duitse regering wil het negatieve reisadvies voor 31 Europese landen vanaf 15 juni opheffen als de verdere ontwikkeling van het coronavirus dat toelaat, meldde het Duitse persbureau DPA eerder. Naast alle 26 EU-landen, waaronder Nederland, behoren ook Groot-Brittannië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein daartoe, aldus het persbureau op basis van stukken waarover de regering woensdag een besluit neemt.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • willems michel

    Sociale afstand, maar niet voor het voetbal. Daar heeft zelfs Merkel en haar ministers niets over te zeggen.