"Duitse regering mee schuldig aan conflict in Oekraïne"

REUTERS
De Duitse socialistische partij Die Linke oordeelt dat de bondsregering mee schuldig is aan de ontsporing van het conflict in Oekraïne. Duitsland moet afzien van "elke verdere escalatie", klinkt het in een besluit van het partijbestuur voor het partijcongres komend weekend.

In het bijzonder verwijt Die Linke de regering fascistische krachten zoals de Svoboda-partij in Oekraïne "maatschappelijk aanvaard" gemaakt te hebben. De partij wijst verdere sancties tegen Rusland af. "We keren ons tegen alle dreigementen met economische sancties, militaire interventie of zelfs de onmiddellijke inzet van het leger", klinkt het in een mededeling van de partij.

De topkandidate voor de Europese verkiezingen van 25 mei, Gabi Zimmer, zei dat de Europese Unie gefaald heeft in het conflict. "De EU heeft de laatste maanden alles fout gedaan, wat ook maar fout kon gedaan worden", aldus de voormalige voorzitter van de PDS, de voorganger van Die Linke. Vicevoorzitter Sahra Wagenknecht ziet het Westen schuldig aan een verdere escalatie. "Terwijl Poetin oproept het referendum af te zeggen, klinkt er aan de kant van de NAVO en de EU wapengekletter, oproepen tot zwaardere sancties en zijn er troepenverplaatsingen."

Het partijcongres heeft het Oekraïne-conflict als een van de belangrijkste thema's. Vanaf vandaag zitten zowat 500 afgevaardigden samen in Berlijn. Centraal staat evenwel de verkiezing van een nieuw partijbestuur. Voorzitters Katja Kipping (36) en Bernd Riexinger (58) worden zo goed als zeker herverkozen.