"Duitse regering heeft bewijs tegen Huawei"

Het hoofdgebouw van Huawei in Londen.
AFP Het hoofdgebouw van Huawei in Londen.
De Duitse regering zou bewijs hebben dat de Chinese technologiegigant Huawei samenwerkt met de Chinese veiligheidsdiensten. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt op basis van een vertrouwelijk document van de regering.

De Amerikanen zouden het bewijs eind 2019 hebben doorgestuurd. De informatie wordt als 'smoking gun' omschreven en zou duidelijk bewijs zijn maar verdere details zouden er in het document niet staan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou wel concluderen dat de betrouwbaarheid van Chinese bedrijven bij de uitbouw van 5G-netwerken niet zeker is.

Vrees voor spionage

Verschillende landen hebben al positie ingenomen over Huawei. De Amerikanen bannen het Chinese bedrijf uit vrees voor spionage. In Groot-Brittannië mag Huawei in beperkte mate meewerken aan 5G, en op EU-niveau is er evenmin een principieel verbod maar kunnen de lidstaten zelf uitmaken wat ze doen. In Duitsland verzet bondskanselier Angela Merkel zich volgens Handelsblatt tegen al te strikte beperkingen.

In een reactie zegt Huawei Deutschland dat het nooit het netwerk of de gegevens van zijn klanten in gevaar zou brengen. Het artikel van Handelsblatt "herhaalt oude en ongegronde beschuldigingen, zonder concreet bewijs", zegt het bedrijf.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • wim Goossens

    @ Peter Hegge : Goe lezen wat er geschreven staat : "De Amerikanen zouden het bewijs eind 2019 hebben doorgestuurd De informatie wordt als ‘smoking gun’ omschreven en zou duidelijk bewijs zijn maar verdere details zouden er in het document niet staan". Het zijn dus NIET de Duitsers die iets gevonden hebben, maar de Amerikanen die iets zou doorgegeven hebben zonder details ...

  • Ben Strubbe

    Niets-zeggend bewijs, 'samenwerken met Chinese veiligheidsdiensten', alsof de Belgische telecombedrijven níet zouden samenwerken met de Belgische inlichtingendiensten. Waar het om gaat is, of er wel of geen bewijs is van achterdeurtjes in de software en de hardware van Huawei. En tot hiertoe is er nog niemand in geslaagd dat aan te tonen.

  • Peter Hegge

    De Duitsers vinden iets wat de Britten niet kunnen vinden.