"Duitse overheid wist van fraude Volkswagen"

epa
De Duitse overheid wist al in juli van de softwaremanipulaties bij de uitstoottests van autofabrikant Volkswagen, dat zegt Oliver Krischer van de Duitse oppositiepartij De Groenen in Die Welt.

Op 28 juli antwoordde de bondsregering schriftelijk op een vraag van De Groenen dat ze bekend was met de mogelijkheid om emissietests te manipuleren door software te installeren die de uitstoot van de auto's tijdelijk beperkt. Het Duitse dagblad Die Welt zegt dit antwoord in handen te hebben.

"De overheid vertelde ons in juli dat ze wisten dat deze software in Amerika gebruikt werkt en ze wisten duidelijk ook dat dit op grote schaal gebeurde," zo zegt Krischer. "De overheid werkte samen met de auto-industrie, niet om de uitstoot te beperken, maar om het meetsysteem zo aan te passen dat de auto's aan de benodigde standaarden voldeden."

Krischer zet met zijn claim vooral de Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt (CSU) onder druk. Deze riep eerder deze week dat het milieuschandaal tot op de bodem uitgezocht moest worden en riep daarom een onderzoekscommissie in het leven. "Het is verrassend om te zien hoe de heer Dobrindt geschokt op het nieuws reageert, als hij in juli al zeer op de hoogte was."

Wereldwijd bleken zo'n 11 miljoen auto's uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Door het nieuws zijn de aandelen van de autofabrikant gekelderd en is de positie van topman Martin Winterkorn onder druk komen te staan.

De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt
EPA De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt