"Duitse luchtmacht beschikt over 128 Eurofighters, maar slechts viertal is inzetbaar"

Een Eurofighter van de Bundeswehr op een luchtshow op de luchthaven Berlijn-Schönefeld.
Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dp Een Eurofighter van de Bundeswehr op een luchtshow op de luchthaven Berlijn-Schönefeld.
De Duitse luchtmacht kampt met grote problemen bij de vloot Eurofighters. Volgens Duitse media is van de 128 hoogwaardige technische toestellen slechts een handjevol inzetbaar.

Der Spiegel houdt het zelfs op slechts vier toestellen die volledig inzetbaar zijn voor bijvoorbeeld NAVO-missies. Het probleem is volgens het blad een mankement in de koeling van een sensor in de vleugel die vitaal is voor een systeem waarbij vijandelijke toestellen kunnen worden getraceerd. Het probleem is al een half jaar geleden ontdekt en kennelijk nog niet opgelost.

Door het mankement kan  de Bundeswehr feitelijk niet aan zijn NAVO-verplichtingen voldoen. Het land heeft namelijk 82 toestellen voor crisisgevallen aangemeld. Het Brits-Duitse consortium rond de Eurofighter is mee in de running voor de vervanging van de Belgische F-16-vloot.
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Matthys

  Europese brol. Rest van Aarde koopt gewoon amerikaans of russisch wapentuig maar wij gaan weer Franse prullaria kopen voor veel te hoge prijs om een of andere politieker z'n jacht in Friesland te financieren

 • Luc Lepoudre

  De machine moet het kunnen dat is één. Dan effen op YouTube naar het "Cobramanoeuver van Sukoi" en dan zullen we het eens hebben over de training van de piloten.

 • Richard Kerkhofs

  Dit niet meer dan reclame voor de F35 die eigenlijk nog veel onzekerder is.

 • Louis Roux

  Persoonlijk zou ik de Europese optie voorrang geven op de F35. Op termijn zal zich dat bewijzen. Onze Europese vliegtuigen zijn nu eenmaal beter dan Amerikaanse Hollywood thousands.Dat zien we toch ook met de Air Bus, die is stiller,zuiniger en bedrijfszekerder dan Boeing.

 • johan debue

  Poetin heeft zelfs geen vliegtuigen nodig als onze politiekers zo verder bricoleren zal hij met open armen ontvangen worden in Europa en dat zonder slag of stoot behalve voor enkelingen die weg lopen bij het eerste schot.Wat een geldverspilling allemaal de armoe in de wereld kan op enkele jaren verdwijnen als dat speelgoed niet meer gekocht wordt.