"Duitse leger werkte dodenlijst taliban af"

Markus Kneip (tweede van links) in 2011 als major-generaal in gesprek met de toenmalige Duitse minister van Defensie, Thomas de Maiziere
AFP Markus Kneip (tweede van links) in 2011 als major-generaal in gesprek met de toenmalige Duitse minister van Defensie, Thomas de Maiziere
Het Duitse leger was actief betrokken bij het afwerken van een dodenlijst van de ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan. Generaal-majoor Markus Kneip, die in 2011 het commando voerde in Afghanistan, koos persoonlijk doelwitten van de lijst uit, schrijft de Duitse krant Bild vandaag.

Bild baseert zich op geheime documenten van het leger. Er is niet eerder over geschreven om de levens van soldaten niet in gevaar te brengen, verklaart Bild. Zondag is de ISAF-missie formeel geëindigd, na dertien jaar.

Kneip is nu een van de adviseurs van minister Ursula von der Leyen van Defensie.

Dodenlijst
In 2007 was al bekend dat ISAF een lijst had met namen van talibanleiders die uitgeschakeld moesten worden. De toenmalige Nederlandse minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, verklaarde dat de Nederlandse militairen in Afghanistan die lijst niet hadden.