"Drugsbaron El Chapo reist kriskras door Mexico"

Joaquín Guzmán Loera, alias El Chapo (Kleintje)
AP Joaquín Guzmán Loera, alias El Chapo (Kleintje)
Sinds zijn geruchtmakende ontsnapping uit een gevangenis reist El Chapo, de grootste drugsbaron van Mexico, kriskras door het land. Hij is nu al meer dan een maand op de vlucht.

Joaquín Guzmán Loera, zoals El Chapo (Kleintje) in het echt heet, was op 11 juli ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Hij ontvluchtte door een 1,5 kilometer lange tunnel, die handlangers voor hem hadden gegraven. De tunnel kwam precies uit in zijn cel en had licht en rails.

Volgens de Mexicaanse krant Reforma werd hij na de uitbraak naar het dorp Senegal de las Palomas gebracht, ongeveer 140 kilometer naar het noorden. Daar zou hij een sportvliegtuigje naar de westelijke stad Mazatlán hebben genomen. El Chapo komt uit die streek.

Begin deze maand meldde de Amerikaanse drugsbestrijding dat El Chapo mogelijk in de buurt van Mazatlán was. Daarop zou hij zijn vertrokken. Mogelijk ging hij toen per bus naar de staat Chiapas in het verre zuiden, aan de grens met Guatemala. Daar woont een tante van El Chapo.

Gouden tip
Het is niet bekend of hij daar nu is. Wie de gouden tip doorgeeft, waardoor El Chapo kan worden opgepakt, krijgt van de Verenigde Staten 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro).

El Chapo leidt het Sinaloa-kartel. Dat smokkelt drugs richting de Verenigde Staten. Om die routes in handen te houden, pleegt de bende veel moorden. Het vermogen van de drugsbaron wordt geschat op 1 miljard dollar.

El Chapo was in 2001 ook al ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis. Hij kroop in een kar met wasgoed, die door omgekochte medewerkers naar buiten werd gebracht. Jarenlang bleef hij uit handen van justitie, maar in februari vorig jaar werd hij toch opgepakt. Hij zat in Mazatlán.

AFP
De 1,5 kilometer lange tunnel
AP De 1,5 kilometer lange tunnel