"Drones die neerkwamen in Beiroet waren afkomstig uit Israël”

AFP
De twee drones die vanmorgen neerkwamen in buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet, waren afkomstig uit Israël. Dat zegt het Libanese leger.

"Twee drones van de Israëlische vijand hebben het Libanese luchtruim geschonden", zo staat in de mededeling van het Libanese leger. "De eerste is gevallen en de tweede is in de lucht geëxplodeerd en heeft materiële schade veroorzaakt." Onder meer een mediacentrum van Hezbollah liep schade op, zo deelde een woordvoerder van die sjiitische beweging mee. Het is voor het eerst in meer dan een decennium dat een dergelijk incident zich in het gebied voordoet.

De Libanese premier Saad al-Hariri heeft de actie al streng veroordeeld. Hij noemde het “een schaamteloze aanval op de Libanese soevereiniteit”. "De nieuwe agressie betekent een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en is een poging om de situatie te duwen in de richting van een verdere toename van de spanningen." Hariri zei ook dat de aanval in strijd was met resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad die een einde maakte aan de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006.

AP

Libanon en buurland Israël leven al lang in onmin. Beiroet beschuldigt Israël er regelmatig van met zijn vliegtuigen en drones het Libanese luchtruim te schenden. Israël beschouwt de zwaarbewapende en door Iran gesteunde Hezbollahbeweging als grootste bedreiging over zijn grens. In 2006 vochten zij een oorlog uit waarbij 1.200 mensen, vooral burgers, in Libanon werden gedood en 158 mensen in Israël, vooral militairen, om het leven kwamen.

Het Israëlische leger weigert te reageren op de nieuwe beschuldigingen vanuit Libanon. Israël geeft wel aan dat zijn luchtmacht vannacht aanvallen heeft uitgevoerd in Syrië. Het leger "was in staat een poging van de Iraanse al-Quds brigade (elite-eenheid van de Revolutionaire Garde, nvdr) om vanuit Syrië aanvallen uit te voeren tegen doelwitten in het noorden van Israël te verhinderen", zo deelde legerwoordvoerder Jonathan Conricus mee.

REUTERS

Volgens het Syrische persbureau SANA zijn de meeste Israëlische raketten onderschept. Bij de aanvallen zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten twee Hezbollahleden en een Iraanse strijder gedood. 

Een bevelhebber van de Iraanse revolutionaire Garde ontkent dat Iraanse doelen in Syrië zijn getroffen. “Dit is een leugen. Onze (militaire) adviescentra zijn niet geschaad,” zei generaal-majoor Mohsen Rezaei, aldus het Iraanse persbureau ILNA. Iran zegt dat zijn militairen in Syrië een adviserende rol hebben en niet deelnemen aan gevechten.

Iran is een belangrijke steunpilaar van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dat stoelt op een religieuze minderheid met wortels in de sjiitische islam. Iran steunt Assad in de strijd tegen soennitische rebellen, van wie de meesten jihadisten zijn. Iran heeft Hezbollah aangemoedigd deel te nemen aan de oorlog in Syrië.

AFP
REUTERS
AP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luke Vincke

  Israel is al 70 jaar een kankergezwel i het Midden Oosten

 • danny buyse

  Het wordt tijd dat er in Israël een nieuw bewind wordt gevoerd door andere machthebbers. Weeral als eerste uitdagen en zijn kort van geest blijkbaar want ze zijn de oorlog van 2006 al vergeten. Straks mogen we weer blauwhelmen leveren. Sinds Trump zijn voorkeur is hun onoverwinnelijkheidgevoel nog groter geworden.

 • Christophe Braem

  Israël wilt conflict in het Midden-Oosten. Zo word de aandacht aan hun vermeden en wat ze doen aan de Palestijnen.

 • raf janssens

  Israel stuurt al langer aan op een escalatie van het geweld in het Midden Oosten. Nu de problemen met de rebellen in Syrië bijna opgelost zijn doen ze er alles aan om de regio terug in vuur en vlam te zetten.