Drone met abortuspillen naar Polen

De drone voor vertrek
Woman on Waves De drone voor vertrek
De Amsterdamse stichting Woman on Waves heeft gisteren een drone vol abortuspillen de Poolse grens overgevlogen. De Duitse politie probeerde de drone tevergeefs te stoppen.

De drone vertrok zaterdagochtend om 11 uur vanaf het Duitse Frankfurt aan de Oder en maakte niet veel later een noodlanding aan de andere kant van de Poolse grens. Daar namen twee Poolse vrouwen vervolgens een abortuspil in.

De Duitse politie probeerde de actie te voorkomen en nam de afstandsbedieningen van de drone in beslag. De agenten konden echter niet voorkomen dat de drone de grens over wist te vliegen. Waarom de politie de actie probeerde te stoppen is nog niet bekend.

Geen toegang tot abortus
De stichting wilde met de actie protesteren tegen de huidige wetgeving rondom abortus in Polen. De wet hanteert een heel restrictief abortusbeleid, wat tegen de Europese regelgeving ingaat, aldus de stichting. Daarnaast wordt abortus vaak geweigerd door artsen, zelfs als vrouwen er wel recht op zouden hebben.

Zo'n 48.000 Poolse vrouwen hebben jaarlijks geen toegang tot een veilige, legale abortus. Volgens de World Health Organization zou dat aantal in het katholieke land nog hoger liggen, namelijk op 240.000. Zelfs vrouwen waarbij het kind verwekt werd tijdens een verkrachting zouden niet geholpen worden, aldus Woman on Waves.

Een Poolse vrouw neemt een abortuspil in
Woman on Waves Een Poolse vrouw neemt een abortuspil in
Een Duitse politieagent neemt de dronebesturing in beslag
Woman on Waves Een Duitse politieagent neemt de dronebesturing in beslag