"Drie Britse meisjes werden gebrainwasht in hun slaapkamer"

AP
De drie Britse meisjes die meer dan waarschijnlijk naar Syrië getrokken zijn om er jihadbruid te worden, zijn via Twitter "gebrainwasht in hun slaapkamer". Dat zegt Baroness Warsi, de eerste moslima ooit in een Britse regering. De sociaalnetwerksite die nauwelijks censuur toepast, wordt nu voor haar verantwoordelijkheid geplaatst. De families blijven smeken dat de "uitstekende studentes" naar huis zouden komen, maar gevreesd wordt dat het trio zich nu al in Syrië bevindt.

Een van de meisjes volgde meer dan zeventig (IS-)extremisten op de site. Hierdoor zou ze in contact gekomen zijn met schokkende beelden, zoals foto's van onthoofdingen en verminkte kinderlichamen. Hoewel de Twitter-bazen die accounts maar al te goed kennen, wordt er geen actie tegen ondernomen.

Shamima Begum (15) zou ook rechtstreeks contact gezocht hebben met Aqsa Mahmood, een jongedame uit Glasgow die twee jaar geleden besliste om jihadbruid te worden. Vier dagen later vloog Shamima met vriendinnen Kadiza Sultana (16) en Amira Abase (15) richting Turkije.

"Kindermishandeling"
"Vreselijk dat Twitter hier niets tegen onderneemt en Mahmood zomaar mensen kan blijven rekruteren", aldus de advocaat van haar familie. "Haar berichten worden niet gecontroleerd, de families van de slachtoffers worden op die manier in snelheid gepakt. Zo'n praktijken kunnen gerust kindermishandeling genoemd worden."

Politica Helen Goodman strijdt al langer tegen de wanpraktijken bij Twitter, voornamelijk porno dan. "Het bedrijf moet echt actie ondernemen. Ze kunnen niet blijven beweren dat ze neutraal willen blijven, ze moeten nu echt hun verantwoordelijkheden opnemen."

"We gaan strijd blijven verliezen"
"Als internetbedrijven het probleem weigeren aan te pakken, gaan we als maatschappij de strijd blijven verliezen", waarschuwt Warsi nog. "Jonge mensen worden tegenwoordig gebrainwasht in hun slaapkamer. Logisch, want op internet is alle mogelijke info te vinden die ze nodig hebben."

De drie meisjes zijn vorige dinsdag probleemloos voorbij de veiligheidscontrole op de luchthaven in Gatwick geraakt. Amira had haar vader intussen wijsgemaakt dat ze naar een huwelijk ging. "Ze gedroeg zich helemaal niet vreemd", aldus Abase Hussen. De politie vreest dat hun eindbestemming Raqqa is, waar ze onvermijdelijk uitgehuwelijkt zullen worden aan buitenlandse strijders.

"Grote leegte in huis"
"We houden van Shamima, ze is onze lieveling", laat oudere zus Renu Begum weten. "Ze is zo gevoelig. We hopen dat ze niet in gevaar verkeert en niets stoms doet. Onze moeder beleeft een heel lastige periode, ze heeft een grote leegte in het huis nagelaten."

Ook de geestelijken van een Londense moskee deden een warme oproep naar de meisjes. "Ze zijn onder valse voorwendselen naar Syrië gelokt", aldus een woordvoerder. "De zus van een van de meisjes heeft ons in tranen om hulp gevraagd. Vandaar deze boodschap: contacteer jullie familie en ze zullen je helpen om terug te keren. Jullie zitten nu in een oorlogszone, het is daar niet veilig. Wat ze jullie ook gezegd en beloofd hebben, het zijn leugens."

Shamima Begun.
REUTERS Shamima Begun.
Kadiza Sultana
REUTERS Kadiza Sultana
Amira Abase.
REUTERS Amira Abase.
Renu Begun smeekt dat haar jongere zus Shamima naar huis komt.
REUTERS Renu Begun smeekt dat haar jongere zus Shamima naar huis komt.
De families van Amira Abase en Shamima Begum staan doodsangsten uit.
PHOTO_NEWS De families van Amira Abase en Shamima Begum staan doodsangsten uit.
Amira gaf deze teddybeer aan haar moeder.
AFP Amira gaf deze teddybeer aan haar moeder.