'Dr. Death' Kevorkian wil naar Congres

De Amerikaanse arts Jack Kevorkian, een felle voorstander van euthanasie die acht jaar in de cel heeft gezeten omdat hij een man geholpen had bij diens zelfmoord, wil zich kandidaat stellen voor het Amerikaanse Congres.

Dodelijke injectie
Een jury verklaarde hem in 1999 schuldig aan doodslag via het toedienen van een dodelijke injectie aan de 52-jarige Thomas Youk. Youk leed onder zijn ziekte en kon moeilijk ademen en eten. Kevorkian verdedigde zich door te stellen dat van moord geen sprake was, omdat hij Youk op diens eigen verzoek uit zijn lijden had verlost.

Film
De vervolging van Kevorkian in de zaak Youk was een gevolg van het feit dat de arts de zelfmoord van Youk had gefilmd en dat de film is uitgezonden door het televisiestation CBS. In juni 2007 kwam hij vervroegd vrij.

"Dr. Death"
De 79-jarige Kevorkian, die in de VS de bijnaam "Dr. Death" gekregen heeft door zijn omstreden hulp bij de zelfmoord van circa 130 ernstig lijdende patiënten, zegt dat Washington "nood heeft aan eerlijkheid in plaats van een corrupte regering".

Kevorkian wil in november naar de parlementsverkiezingen trekken als onafhankelijk kandidaat voor de staat Michigan. Eerst moet hij wel aan 3.000 handtekeningen geraken die zijn kandidatuur steunen. (afp/bdr)

UNKNOWN