"Dood of slavernij, dat zijn grofweg de twee opties"

REUTERS
Politici en bekende gezichten uit de culturele, academische en ngo-wereld hebben een open brief ondertekend waarin journalist Toon Lambrechts vanuit de Koerdische regio meer aandacht vraagt voor het lot van de minderheden in het door Islamitische Staat (IS) bezette deel van Irak en Syrië.

Door de internationale bombardementen tegen IS-stellingen is de militaire balans weliswaar wat omgeslagen, maar dat maakt vooralsnog geen einde aan de gruwel die Yezidi, Assyrische christenen, Chaldeeërs en andere etnische en religieuze minderheden in Irak moeten ondergaan: gedwongen bekeringen, onthoofdingen, vrouwen die als slaven worden verkocht,...

Omdat de aandacht voor IS en het conflict in Irak en Syrië wat op de achtergrond is geraakt, bepleit journalist Toon Lambrechts in een open brief meer humanitaire hulp, steun voor de Koerden en bescherming voor minderheden. Hij hamert op de verantwoordelijkheid van het Westen. "IS is deels een product van de chaos die ontstond na de Amerikaanse invasie van Irak. Bovendien is een grote groep IS-strijders afkomstig uit Europa, deels geradicaliseerd uit teleurstelling met hun plek in onze samenleving", aldus de journalist, die momenteel in de regio vertoeft.

De open brief is onder meer ondertekend door sp.a-senator Bert Anciaux, sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen, Groen-Europarlementslid Bart Staes, Lude De Brabander van Vrede vzw, actrice Marijke Pinoy en docent internationale politiek Dirk Rochtus van de KU Leuven.

Sp.a-senator Bert Anciaux.
BELGA Sp.a-senator Bert Anciaux.