"Donateurs lopen niet warm voor bijdrage aan Trump"

De Amerikaanse wapenlobby NRA zegde dit weekeinde wel zijn steun toe aan Donald Trump (midden).
afp De Amerikaanse wapenlobby NRA zegde dit weekeinde wel zijn steun toe aan Donald Trump (midden).
De belangrijkste geldschieters van de Republikeinse partij voelen weinig voor een financiële bijdrage aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Dat blijkt uit een rondgang van The New York Times langs vijftig van de grootste donateurs van de partij.

Ruim een dozijn van de trouwste geldschieters van de Republikeinen zei niets te voelen voor het doneren of inzamelen van geld voor Trump. Die groep was tijdens de laatste drie landelijke verkiezingen nog goed voor 90 miljoen dollar (80 miljoen euro) aan donaties aan de conservatieven.

Andere geldschieters verbinden hoge voorwaarden aan hun steun, bijvoorbeeld dat de zakenman een aantal opruiende uitspraken weer intrekt. Volgens The New York Times gaven slechts negen grote donateurs aan zeker geld te steken in de campagne van Trump.

Tegenstanders
Onder de verklaarde tegenstanders van Trump zijn onder anderen Paul E. Singer, een New Yorkse investeerder die sinds 2012 zeker 28 miljoen dollar in de partij stak; Joe Ricketts, de oprichter van TD Ameritrade die met zijn vrouw Marlene al 30 miljoen in de partij stak, en hedgefund-managers William Oberndorf en Seth Klarman. 'Als het straks Trump tegen Clinton wordt, stem ik voor Hillary', aldus Oberndorf.

Een woordvoerster van de vastgoedmagnaat wilde alleen kwijt dat 'er ongelooflijk veel steun is voor meneer Trump.' De zakenman heeft zelf aangegeven voor de presidentsverkiezingen in november een miljard dollar te willen ophalen voor zijn campagne. Dat zou nu wel eens een lastige opgave kunnen gaan worden, zo schrijft de krant.