'Dokter des doods' kandidaat voor Amerikaans Congres

UNKNOWN

De Amerikaanse arts Jack Kevorkian, een felle voorstander van euthanasie die acht jaar in de cel gezeten heeft omdat hij een man geholpen had bij diens zelfmoord, stelt zich kandidaat voor het Amerikaanse Congres. Hij wil als onafhankelijke een gooi doen naar een zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de staat Michigan en wil indien verkozen slechts twee jaar zetelen. Hij moet het opnemen tegen de Republikein Joseph Knollenberg en de Democraat Gary Peters.

Dodelijke injectie
Een jury verklaarde hem in 1999 schuldig aan doodslag voor het toedienen van een dodelijke injectie aan de 52-jarige Thomas Youk. Youk leed onder zijn ziekte en kon moeilijk ademen en eten. Kevorkian verdedigde zich door te stellen dat van moord geen sprake was, omdat hij Youk op diens eigen verzoek uit zijn lijden had verlost.

Dr. Death
De vervolging van Kevorkian in de zaak Youk was een gevolg van het feit dat de arts de zelfmoord van Youk had gefilmd en dat de film is uitgezonden door het televisiestation CBS. In juni 2007 kwam hij na acht jaar cel vervroegd vrij. Volgens de 79-jarige Kevorkian, die in de VS de bijnaam "Dr. Death" gekregen heeft door zijn omstreden hulp bij de zelfmoord van circa 130 ernstig lijdende patiënten, heeft Washington "nood aan eerlijkheid in plaats van een corrupte regering". (dpa/gb)

UNKNOWN