"Dodelijke sprong tijdens Vlaams-Nederlands surfkamp was gevolg misverstand"

Een bungeejumpbrug. Niet de brug in Noord-Spanje, waar maandag een Nederlands meisje omkwam.
THINKSTOCK Een bungeejumpbrug. Niet de brug in Noord-Spanje, waar maandag een Nederlands meisje omkwam.
Het ongeluk waarbij een Nederlandse toeriste van 17 maandagavond om het leven kwam tijdens een sprong vanaf een brug in Noord-Spanje is waarschijnlijk te wijten aan een jammerlijk misverstand.

Het meisje nam deel aan een Vlaams-Nederlands surfkamp voor jongeren nabij het Noord-Spaanse plaatsje San Vicente de la Barquera aan de Cantabrische kust. Ze was de voorlaatste van haar groep om van de brug te slingeren. Rond acht uur 's avond maakte het slachtoffer haar fatale val. Het slachtoffer stortte vanaf een hoogte van 32 meter in een droge rivierbedding.

Volgens de politie was het nog niet helemaal duidelijk wat het ongeluk veroorzaakt heeft. "Wellicht is er sprake geweest van een communicatiefout", zei de chef van de gemeentepolitie.

Het meisje zou te vroeg zijn gesprongen door een misverstand, zei een woordvoerder van surfkamporganisatie Flowtrack. De instructeur zou hebben uitgelegd dat ze moest springen als hij "don't worry, just jump" zou zeggen. Maar in plaats van te wachten, sprong ze meteen, zonder goed vastgemaakt te zijn.

Volgens El Pais zou de instructeur in gebroken Engels "No jump. It's important. No jump" ("Niet springen. Héél belangrijk. Niet springen") hebben geroepen. Het Nederlandse meisje zou "Now jump" ("Nu springen") begrepen hebben en maakte de sprong, zonder vast te hangen aan de brug.

'Don't worry, just jump'

Tijdens de uitleg van de instructeur zou het meisje te vroeg hebben gesprongen

Commotie

Het ongeluk zorgt voor veel commotie in de regio. De burgemeester van het stadje, Isabel Fernández van Cabézon de la Sal, zou niet eens weten dat er aan bungeejumping werd gedaan op de brug. Zij laat nu onderzoeken of het springen verboden kan worden.

Het is de tweede maal in korte tijd dat er een slachtoffer viel bij bungeejumpen. Drie weken geleden sloeg een 23-jarige Engelse toeriste te pletter bij een sprong van een brug bij Langarón in de bergen van Granada. Toen lag een misrekening van de lengte van het touw mogelijk aan de basis van het ongeluk.

De burgemeester van het stadje wist niet eens dat er aan bungeejumping werd gedaan op de brug

"Bungeejumpen was verboden"

De sprong waarbij het meisje om het leven kwam, mocht helemaal niet. Springen van bruggen "is compleet verboden" en de organisator heeft nooit om toestemming gevraagd. Dat heeft het Spaanse ministerie van Transport, eigenaar van de brug, vandaag laten weten aan de lokale krant El Diario Montañes.

In Spanje wordt aan 'puenting' gedaan, een variant op het bij ons bekende bungeejumpen. Daarbij wordt in plaats van een elastisch koord een vast touw gebruikt, waardoor je een slingerbeweging maakt als je van een brug duikt, en dus niet terug stuitert.

De plaatselijke autoriteiten hadden gisteren ook al gezegd dat ze niets wisten van de sprongen. De politiechef noemde ze "buitengewoon risicovol".