"Dode mensen bewegen niet!" Maar Michael bewoog nog wel. Toch verklaarde arts hem onterecht dood

Tammy en Michael Cleveland
rv Tammy en Michael Cleveland
Dode mensen ademen niet meer. Of volgen je niet meer met hun ogen. Of knijpen niet meer in de handen van hun partner. Maar Michael Cleveland deed dat nog allemaal wel, claimt zijn familie. Nochtans was de man al meer dan twee uur doodverklaard.

Michael ademde. Michael bewoog. Michael probeerde de buis die in zijn keel stak met zijn tong naar buiten te duwen. Nochtans twee uur en 40 minuten eerder was het een uitgemaakte zaak volgens artsen: Michael was dood. De hartaanval was hem fataal geworden.

Zijn familie sloeg alarm. Maar de jonge arts van de spoedafdeling, Gregory Perry, weigerde op die noodlottige tiende oktober 2014 om een nieuwe check-up van de 46-jarige patiënt te doen. Dat blijkt uit documenten van de rechtszaak die de familie van Michael Cleveland heeft aangespannen tegen het ziekenhuis in Buffalo in de Amerikaanse staat New York.

Zelfs de lijkschouwer die vervolgens naar het DeGraff Memorial hospitaal werd gestuurd om het lichaam op te halen, was verontrust door de toestand van de man. Zo blijkt uit de documenten en zijn getuigenis.

"Dode mensen bewegen niet", protesteerde de lijkschouwer tegenover de dokter en het verplegend personeel. "De arts moet weer naar binnen gaan en zijn hartslag controleren."

Uiteindelijk trok de echtgenote van Michael, Tammy, de aandacht van de jonge dokter. Ze wees naar een ader in de hals van haar man en zei: "Kijk, dat is een hartslag."

"Oh mijn god," slaakte de arts. "Hij leeft."

"Ik heb je dat al uren geleden verteld", riep een wanhopige Tammy.

Helaas zou Michael het niet halen. Hij bezweek uren later nadat hij was overgebracht naar een nabijgelegen groter ziekenhuis.

Alle betrokken artsen en verplegers staan nu terecht wegens nalatigheid. De beklaagden onder wie Gerry Perry en het hoofd van het betrokken ziekenhuis, Kaleida Health, hebben sindsdien in de rechtbank verklaard dat zij handelden volgens gebruikelijke medische standaarden.

Maar de familie van Michael spreekt dat tegen. "Ze verklaarden hem dood en lieten hem dan ook maar voor dood achter op de spoed", vertelde de advocaat van de familie, Charles F. Burkwit. "Ondertussen moest de familie toekijken hoe hun geliefde in de steek werd gelaten. Ze moesten toekijken hoe hij lag te sterven." Indien Michael niet was doodverklaard, was er geen kostbare tijd verloren gegaan  en had hij nog een kans gehad om het te halen, claimen zijn verwanten.

Het proces tegen het ziekenhuis is nog in volle gang.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Aan welke universiteit hebben die geneeskunde gestudeerd?

 • Ron Boreas

  Zoals gebruikelijk: een kant van het (trieste en emotionele) verhaal: niet te snel oordelen. Het noemen van iemand die nog geen kans op verdediging/weerwoord had is ook niet correct

 • Jan Verstrepen

  Het lichaam kan de indruk wekken te bewegen,ontbinding gassen en soms werken medicatie dat in de hand. Wat niet wil zeggen dat dat lijk gaat opstaan, praten of wegwandelen,maar bewegen kan.

 • Frank De Rycke

  Een spoeddienst dient toch om mensen te redden of wat ?

 • Annie Darden

  Hoe is dat mogelijk dat ze hem niet meer onderzochten ??? Waren dit wel dokters ??