'Dode' corruptieverdachte maakt grote zwier in Frankrijk: kasteel, Rolls-Royce Phantom en schilderijen van Dali in beslag genomen

Het optrekje van de man in Dijon.
Europol Het optrekje van de man in Dijon.
De Franse gendarmerie heeft in de buurt van Dijon een Oekraïense corruptieverdachte opgepakt die als kasteelheer leefde in Frankrijk. De autoriteiten legden beslag op onder meer een kasteel, een Rolls-Royce Phantom en drie kunstwerken van Salvador Dalí. Dat meldt politiedienst Europol.

De Oekraïner wordt in eigen land gezocht voor grootschalige corruptie. Hij zou achter een complexe en grote zaak van internationale fraude en witwaspraktijken zitten. De voortvluchtige man had de autoriteiten op het verkeerde been gezet door zich dood te laten verklaren. De 'dode' verdachte hield er echter intussen in Frankrijk een weelderige levensstijl op na.

De Franse autoriteiten ontdekten dat de man springlevend was toen ze begin dit jaar een onderzoek begonnen naar de aankoop van het kasteel. Voor het gebouw was 3 miljoen euro neergeteld door een Luxemburgs bedrijf waar de Oekraïner achter zat. De man zelf kon eerder deze maand met meerdere handlangers worden opgepakt bij Dijon. Het landgoed en de luxegoederen die in beslag zijn genomen door de gendarmerie hebben alleen al een totale waarde van circa 4,6 miljoen euro.

Europol8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel Jacobs

  Een RR met Luxemburgse nummerplaat in Frankrijk? Je kan evengoed de fiscus in zijn kantoor gaan uitlachen met twee prostitués aan je zijde en denken dat je daarmee wegkomt.Ik vraag mij dikwijls af: slim genoeg om zo veel geld bij elkaar te schrapen en dan toch zo'n stommiteiten doen...dat moet iemand me echt eens uitleggen.

 • frank willems

  Mensen die denken dat een kasteel veel geld kost moeten maar eens gaan kijken op internet naar de prijzen voor 1 miljoen € koop je al wat in frankrijk hoor

 • Johan Apatride

  Mensen, kijk maar op de websites van vastgoedmakelaars, in Frankrijk kan je een kasteel kopen voor minder dan 1 miljoen

 • Eddy verhaeven

  Juist die kastelen zijn echt niet zo duur bij aankoop , juist het verplichte kostenplaatje om te renoveren is niet mis . En ze mogen aan de oevers van de middelandse ook eens een kijkje gaan nemen , daar zie ook wat van die nieuwe rijken .

 • evert messiaen

  Frankrijk staat vol met kastelen die tekoop zijn vanaf 1 miljoen. Niet ieder land is een ponzi-vastgoed-bubble waar een appartement of huis een financieel product is geworden. voor de prijs van een villa hier heb je daar een mooi kasteel hoor, je hebt zelfs al een ruime keuze met een budget van 3 miljoen. onderhoud is wel niet zo handig en ook niet goedkoop...