“DNA-spoor Jos Brech alleen is onvoldoende bewijs voor dood Nicky Verstappen (11)”

Verdachte Jos Brech en zijn advocaat Gerald Roethof tijdens een eerdere niet-inhoudelijk zitting in de rechtbank van Maastricht. (Archief)
BELGAIMAGE Verdachte Jos Brech en zijn advocaat Gerald Roethof tijdens een eerdere niet-inhoudelijk zitting in de rechtbank van Maastricht. (Archief)
De advocaat van Jos Brech meent dat de rechtbank zijn cliënt nooit zou kunnen veroordelen voor het doden, seksueel misbruiken en ontvoeren van het 11-jarige Nederlandse jongetje Nicky Verstappen. “Er is een DNA-spoor, verder niets. Dat alleen kan nooit voldoende zijn voor een bewezenverklaring.” Dat zei advocaat Gerald Roethof tijdens de vijfde inleidende zitting in de rechtbank Maastricht.

Roethof vindt dat de 57-jarige Brech moet worden vrijgelaten uit het voorarrest. De Nederlander zit sinds zijn arrestatie medio 2018 in de cel. Het Openbaar Ministerie is het daar pertinent mee oneens; volgens justitie zijn er voldoende aanwijzingen dat Brech iets te maken heeft met de dood van de jongen. De rechtbank beslist later maandag over het voorarrest.

DNA van B. is onder meer op de pyjamabroek en onderbroek van Nicky gevonden. Brech heeft nog niets willen verklaren daarover, behalve de ontkenning dat hij iets met de dood van de jongen te maken heeft. Hij blijft zwijgen, verklaarde hij bij aanvang.

Nicky Verstappen uit Heibloem in Nederlands Limburg verdween in augustus 1998 van een zomerkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam iets verderop gevonden. Het vertoonde sporen van seksueel misbruik. Brech werd in de zomer van 2018 na een klopjacht in Spanje aangehouden na een DNA-match.

Nicky Verstappen (1987-1998).
AFP Nicky Verstappen (1987-1998).
De toen nog voortvluchtige Jos B. werd op 27 augustus 218 opgepakt in het Spaanse Castelltercol.
EPA De toen nog voortvluchtige Jos B. werd op 27 augustus 218 opgepakt in het Spaanse Castelltercol.
Advocaat Gerald Roethof arriveert bij de rechtbank.
ANP Advocaat Gerald Roethof arriveert bij de rechtbank.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Berthie Gijsen

    Moest maar eens het kind van een rechter of politici zijn.Dan was dit al lang opgelost.