“Dit is wat er gebeurt als we onze mond houden”: wapenlobby vindt dat dokters zich niet mogen moeien in wapendebat. Ze zijn niet akkoord

Twitter
Kritiek van de Amerikaanse wapenlobby aan het adres van een Amerikaanse beroepsvereniging voor artsen, is bij flink wat dokters in het verkeerde keelgat geschoten. De NRA tweette dat artsen zich niet mochten mengen in het wapendebat, maar dat lieten die zich niet zeggen. Een van de artsen postte een alleszeggend beeld in repliek, dat massaal werd gedeeld.

Aanleiding van de tweet van de NRA was een rapport van het American College of Physicians (ACP), waarin het aanbevelingen deed om het aantal slachtoffers door wapens te verminderen. Het pleitte onder meer voor een verbod op semi-automatische wapens, meer controles en meer opleidingen voor artsen rond de specifieke problematiek.

Zelfingenomen

“Iemand zou zelfingenomen dokters die tegen wapens zijn, moeten zeggen dat ze bij hun leest moeten blijven”, klonk het antwoord van de NRA. “De helft van de artikels in de Annals of Internal Medicine promoten het aan banden leggen van wapens. En het ergste: de medici lijken niemand geraadpleegd te hebben behalve zichzelf.”


De reactie bleef niet uit. Dokter Kristen Gee uit Californië postte een alleszeggende foto van zichzelf waarop haar met bloed doordrenkte broek en schoenen te zien zijn. “Dit is wat er gebeurt als we onze mond houden”, schreef ze erbij. “We zullen nooit zwijgen over de tol van wapengeweld. Ik geef deze patiënt een stem, net als de ouders voor wie het leven nooit meer hetzelfde zal zijn en iedereen die achter deze patiënt kwam en het niet haalde.” (lees hieronder verder)

En ze was niet de enige die zich liet horen: “Heb je er enig idee van hoeveel kogels ik uit lijken haal elke week”, repliceerde forensisch patholoog dr. Judy Melinek. En spoedarts Stephanie Bonne: “Mijn leest: aan familieleden vragen om hun kind te identificeren aan de hand van hun tatoeages omdat hun gezicht niet meer herkenbaar is.” Waarop haar collega Kevin Lee aanvulde: “Mijn leest: helpen om een man te intuberen die zijn vrouw doodgeschoten heeft en daarna zichzelf neerschoot.”

Bebloede kledij

Sommige dokters deelden net als Gee foto’s van hun bebloede kledij. “Dit is de nasleep van het verzorgen van een meisje met schotwonden”, aldus chirurg Ilya Ratkin. “Ik ben hier niet om het over wetgeving te hebben, maar maak me wel zorgen om patiënten. Er moeten er minder binnenkomen met schotwonden. De NRA weet niet hoe het voelt als iemand in je armen sterft.”

Dokter Nuriel Moghavem deelde een röntgenfoto van iemand met een schotwond. “Mijn leest is om te verhinderen dat mensen sterven. Ik hielp tijdens mijn opleiding om iemand te redden die was neergeschoten. Je ziet mijn handen die druk uitoefenen op zijn slagader zodat hij niet leeg zou bloeden. Je ziet de kogel zitten aan mijn vingertoppen.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  De wapenlobby werkt exclusief voor de wapenhandelaren en fabrikanten. Feitelijk hebben ZIJ als betrokken partij geen recht van spreken over de manier waarop een samenleving georganiseerd moet worden. We laten criminelen toch ook niet zelf bepalen of ze schuldig zijn of niet.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Er worden nog altijd mensen gered door medicijnen nooit door kogels.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Conclusie : Walter, een mensenleven is minder belangrijk dan het “recht” om wapens te mogen dragen/gebruiken. De dokters mogen de gevolgen ervan opkuisen dat gaat de wapenlobby niet doen.

 • Katrien Weyn

  De machtigste lobby in de VS is de farmaceutische industrie niet de wapen lobby. Ieder jaar sterven ook veel meer mensen aan medicijnen dan door kogels. Maar daar schrijft niemand over......

 • DIRK VAN DESSEL

  "Schoenmaker blijf bij uw leest" , dat geldt ook voor dokters. Waar bemoeien die zich mee !