"Dit is voor onze jongens!" Neergehaalde piloot blaast zichzelf op met granaat om uit handen van terroristen te blijven

Roman Filipov.
AP Roman Filipov.
De Russische piloot die eergisteren om het leven gekomen is in vijandig Syrisch gebied heeft zich tot de laatste snik verweerd. Roman Filipov schoot eerst nog twee jihadisten dood, daarna pleegde hij zelfmoord door een granaat te laten ontploffen. "Dit is voor onze jongens!", riep de majoor net tevoren. Alles beter dan in handen van de vijand te vallen, kortom. In eigen land kreeg Filipov postuum een medaille voor heldenmoed.

De bovenstaande beelden werden gefilmd door strijders van al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida. Die hadden de Sukhoi Su-25 neergehaald met een raket toen het toestel boven de provincie Idlib vloog. Filipov kon zich redden met zijn parachute en bleef vanop de grond in contact staan met zijn Russische strijdmakkers.

AFP

De man wist eerst nog twee terroristen om het leven te brengen, maar zag daarna snel het hopeloze van de situatie in. Toen ze hem helemaal omsingeld hadden, trok de piloot de pin uit de granaat. Met enkele heroïsche laatste woorden maakte hij een einde aan zijn leven. "We weten nog niet hoe de terroristen aan zo'n wapensysteem geraakt zijn, maar het is in ieder geval wel een bijzonder verontrustende vaststelling", liet de woordvoerder van het Kremlin optekenen.

AFP

Uit vergelding bombardeerden Russische gevechtsvliegtuigen verschillende dorpen en steden in de regio. Daarbij ondervond onder meer een ziekenhuis hinder, enkele baby's werden op brancards naar buiten gehaald. 

Ook een gebouw van vijf verdiepingen stortte in, gevreesd wordt dat daarbij vijftien doden vielen. Het Russische ministerie van Defensie ontkent burgerdoelwitten te raken. "We hebben het enkel op de islamitische strijders gemunt", klinkt het.

AFP
AFP56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Regis Desmet

  Als het zo is RESPECT

 • Jan Dekoninck

  Fantastisch dat ze dat zo allemaal weten wat er daar ergens in de syrische bergen gebeurd is en wat hij nog zei even voor hij stierf. Hebben de rebellen dat netjes aan hun vijand geraporteerd of heeft de russische propaganda weer iets uit de duim gezogen om de schande van het verlies om te draaien....

 • Karine Roeland

  Held. Liever een korte pijn dan in handen vallen van sadisten. Spijtig dat hij maar 2 terroristen kon meenemen. Terroristen doden ook onschuldige kinderen ,vrouwen en mannen.

 • Lucie Barbe

  De wereld zou er toch veel mooier uitzien moest iedereen zich moeien in eigen land en iedereen eens vegen voor zijn eigen deur

 • vandekempen bart

  als hier binnen 40 jaar de burgeroorlog uitbreekt met de andersaanbidders, gaan we de russen nog nodig hebben.