"Die trucker reed recht op ons af en schoot in het rond"

REUTERS
In Nice is gisteren een zware aanslag gespleegd tijdens de vuurwerkshow voor de Franse nationale feestdag. Een grote vrachtwagen reed over een afstand van twee kilometer in op de massa, de chauffeur schoot ondertussen in het rond. Het dodental is intussen opgelopen tot 84. Er vielen ook ongeveer 100 gewonden. De politie kon de dader uitschakelen.

"Hallucinant was het. De truck kwam zigzaggend op de mensenmassa af. Niemand wist wat er gebeurde. Overal lagen er lijken." Terwijl mensen in paniek wegrenden, schoot de chauffeur in het rond. Dat vertelt ook de Nederlander Brenner Bouwman, die op de Promenade stond op het moment van de aanslag. "Een witte vrachtwagen verscheen uit het niets in de mensenmassa en kwam 20 meter voor mijn neus tot stilstand. Vervolgens loste hij schoten uit het raam. En toen ben ik hard weggelopen."

Ook een Franse man getuigde over het voorval op de Franse tv: "Mensen vlogen in alle richtingen. Wij stonden vlak naast het water. Ineens hoorden we geschreeuw. We snapten niet wat er gebeurde", vertelt hij. "Iedereen draaide zich om en zag een grote witte vrachtwagen, zeker 35 ton, op de menigte inrijden. Hij vloog op het voetpad en veegde iedereen bij elkaar. De mensen vlogen in alle richtingen. Het publiek stormde uit elkaar. Maar hij bleef maar doorgaan, tot helemaal op het einde van de promenade, zonder stoppen. Het was verschrikkelijk. Iedereen schreeuwde. Brulde zelfs. De paniek was compleet. Toen ik op mijn stappen terugkeerde, zag ik overal doden. Overal, overal, overal. Het was pure horror."

Meer details over de tragedie in Nice leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 5 weken voor 1 euro

AP