"Deze drie Britse meisjes zijn onderweg naar IS"

kos
Drie Britse tienermeisjes zijn plots van de radar verdwenen. Tegen hun ouders vertelden ze dat ze een daguitstap gingen maken, maar opeens werden ze gepakt en gezakt gespot in de luchthaven van Turkije. Scotland Yard vermoedt dat de meiden koers zetten richting Syrië.

Shamina Begum (15), Kadiza Sultana (16) en een 15-jarige wiens naam geheim blijft op vraag van de ouders, zijn vermoedelijk onderweg naar een bolwerk van de Islamitische Staat. Ze zijn samen van huis vertrokken en van het vliegveld Gatwick naar Turkije gevlogen. Ze hadden in Engeland nauwe banden met een vijftienjarige die in december naar Syrië is gegaan. "We zijn erg bezorgd over het aantal meisjes en jonge vrouwen dat naar IS in Syrië is gegaan of wil gaan'', zegt Richard Walton van de antiterrorismebrigade.

De Turkse autoriteiten hielden de jonge meisjes niet tegen. Waar ze zich momenteel bevinden, is nog niet bekend. De politie hoopt dat ze de meisjes nog kan tegenhouden voordat ze Syrië bereiken. Eens ze in het systeem van de Islamitische Staat belanden, is het heel moeilijk om terug naar huis te komen. Richard Walton hoopt dat de meisjes bijvoorbeeld via Turkse sociale media kunnen worden benaderd en overgehaald worden om terug te keren.

De meisjes namen gisteren een vlucht naar Turkije.
kos De meisjes namen gisteren een vlucht naar Turkije.
kos