Ga naar de mobiele website
^ Top

"De 'Vader van alle bommen' van Poetin is vier maal krachtiger dan Amerikaanse monsterbom"

Getty/ 1TV.ru
Als het van de Russen afhangt, is de Amerikaanse GBU-43 niet de allerzwaarste niet-nucleaire bom ter wereld. Zij ontwikkelden immers de 'Vader van alle bommen' die de Amerikaanse tegenhanger ruimschoots de loef zou afsteken.

De Amerikaanse GBU-43 Massive Ordnance Air Blast - MOAB, vandaar Mother Of All Bombs, Moeder van Alle Bommen - is ontwikkeld tijdens de Irakoorlog, maar werd nog nooit ingezet in een militair conflict. Tot deze week. De Amerikaanse luchtmacht dropte het gevaarte vanop zeer grote hoogte op IS-strijders in Afghanistan.

De bom ontplofte meteen, zoals vooropgesteld, toen ze in contact kwam met de grond. 36 jihadi's zouden daarbij om het leven gekomen zijn.

Het is de zwaarste niet-nucleaire bom van de Verenigde Staten. Maar Poetin zou nog beter doen. Zijn wapen is vier maal krachtiger dan de Amerikaanse versie en staat officieel bekend als de 'Aviation Thermobaric Bomb of Increased Power'.

Photo News

De 'Vader van Alle Bommen' bevat een equivalent van 44 ton TNT, terwijl de MOAB beschikt over 11 ton TNT. Ook het impactgebied is bij de Russische versie groter en bedraagt 300 meter, terwijl MOAB het moet stellen met 150 meter. Al zou bij de inzet in Afghanistan gebleken zijn dat de Amerikaanse superbom toch een krater van 300 meter zou hebben veroorzaakt.

In 2007 hebben de Russen de bom daadwerkelijk getest. De temperatuur die de ontploffing produceerde, was tweemaal zo hoog als bij de MOAB.

De Russen pakken maar al te graag met die cijfers uit, maar er bestaan geen officiële beelden van hun 'Vader van Alle Bommen'. Amerikaanse defensiespecialisten trekken die claims dan ook sterk in twijfel.

Een still van een video van het Amerikaanse Ministerie van Defensie laat het doelwit in Afghanistan zien voor de MOAB werd gedropt.
REUTERS Een still van een video van het Amerikaanse Ministerie van Defensie laat het doelwit in Afghanistan zien voor de MOAB werd gedropt.44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Brandley Coenen

  De aarde en de mensheid zen der nie aan want geen enkel land mag een nucliare bom gebruiken en make. Maar sommige landen hebben er nog bv in belgie ligt een nucliare bom van amerika ma ww3 kom sowiso want een wereld waar vrede is bestaat nie

 • erik vermoesen

  :Zijn ze hier aan het stoefen met hun bommen, het zijn net volwassen kinderen als je het mij vraagt

 • Renzo De Hond

  Kleine kindjes zijn het. Ik heb de grootste! Nee, ik! Trump heeft een nieuwe wapenwedloop op zijn geweten. Da's waar ook, die heeft geen geweten.

 • André Van der Poorten

  Ik geloof nooit dat dit hun zwaarste niet-nuclaire bom is !

 • infinity infinity

  Een mooiere vrede met een nieuwe bon !!! knal!!!!

Meld een bug