“De hel beleefd”: toeriste moet vier dagen in Thaise cel doorbrengen door elektronische sigaret

Getty Images/iStockphoto
Als je naar Thailand wil reizen, laat je best je elektronische sigaretten thuis. De 31-jarige Cécilia Cornu kan erover meespreken. Door de e-sigaret waarmee ze betrapt werd op het paradijselijke eiland Phuket, draaide haar droomvakantie uit op een ware nachtmerrie.

In Thailand is de e-sigaret al sinds 2014 verboden. De reden daarvoor is dat de overheid denkt dat het juist jonge mensen aanzet tot roken. Alle e-sigaretten die gevonden door Thaise agenten, worden in beslag genomen en de eigenaar kan een boete krijgen, of zelfs tot tien jaar in de gevangenis belanden. Cécilia kreeg te maken met het ergste scenario.

De jonge vrouw, afkomstig uit een stadje in het zuidoosten van Frankrijk, was twee dagen in de badplaats Karon, toen ze met haar verloofde op hun scooter werd tegenhouden door vier politieagenten. “De e-sigaret die ik in mijn hand had, namen ze meteen af. In eerste instantie vroegen ze meer dan 40.000 baht (omgerekend 1.100 euro) cash, maar ik weigerde”, legt ze uit.

8.000 euro gerechtskosten

Vervolgens werd ze meegenomen naar het commissariaat. Ook haar paspoort werd afgepakt. Uiteindelijk werd Cécelia een dikke week later veroordeeld tot een boete van 23 euro. Haar ouders hadden echter al 8.000 euro kosten moeten ophoesten aan advocaten, gerechtskosten en de politie.

Cécilia geloofde op dat moment dat de nachtmerrie voorbij was, tot ze aan de vooravond van haar terugkeer naar Frankrijk opnieuw tegengehouden wordt. Toen ze haar paspoort wilde ophalen, kreeg ze tot haar grote verbazing te horen dat ze naar Bangkok zou overgebracht worden, om het land uitgezet te worden. Bij aankomst in de Thaise hoofdstad moest ze onmiddellijk naar de gevangenis.

We zaten met zestig vrouwen op amper zeventig vierkante meter, het was er veertig graden

Cécilia

“We zaten met zestig vrouwen op amper zeventig vierkante meter, het was er veertig graden”, getuigt ze. Uiteindelijk zal ze er vier dagen en drie nachten doorbrengen. “Het voedsel werd door tralies gegeven, zoals in kerkers tijdens de middeleeuwen. We kregen drinken uit oude verfpotten. Ik sliep op de grond en at niets anders dan rijst. Ik heb de hel beleefd!”

“Nooit meer Thailand”, zegt ze nog op haar Facebookprofiel. Cecilia waarschuwt nu andere reizigers om extra alert te zijn voor corruptie, als ze naar Thailand reizen en zeker op voorhand te checken welke voorwerpen in het land van bestemming verboden zijn.
36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rudi Swinnen

  Ik leef nu 5 jaar permanent in Thailand en het is de beste beslissing geweest die ik heb genomen in mijn leven om Belgie en Eurpa te laten voor wat het is . Hier moet je als buitenlander enkel de wet respecteren en dan krijg je geen last . In Europa daarentegen kan iedereen zonder probleem binnen en quasi straffeloos criminele feiten plegen . Europa kan veel leren van Thailand wat betreft omgaan met buitenlanders !!!!!!

 • daniel vanroelen

  VANROELEN DANIEL Daar aan ziet je dat ze westerlingen buiten willen ,ik zien thai mensen elke dag Elektronische Sigaret roken ,Thai mogen alles doen en weg niets zo gaat die ir

 • Lodewijk Verborgt

  @Roger Gilis; blijf thuis, waarom? Jij bent jaloers zeker omdat je zelf niet kan gaan. Als buitenlander moet je er u aanpassen en heb je niets in de pap te brokken. Thailand is voor de Thais en de buitenlanders zijn alleen welkom omdat ze geld binnen brengen. Anders kom je er niet in of vlieg je buiten. Heel wat anders dan dat zielige Europa waar heel de wereld binnen komt en dan nog door de plaatselijke inwoners moet onderhouden worden ook.

 • marie-claire de bosscher

  misschien jezelf informeren over het land waar je heen gaat ?

 • Tony Vandermaelen

  De Thaise militaire junta heeft totaal geen respect voor elementaire mensenrechten. Blijf er weg of respecteer de wet. Buitenlanders worden nu ook systematisch als potentiele criminelen behandeld. Maar staat natuurlijk niet in de reisbrochures.