“De eerste drie dagen waren de ergste. Het was koud en we hadden honger”: Thaise voetballertjes getuigen over beproeving

EPA, AFP
De jonge voetballertjes die meer dan twee weken vastzaten in een grottencomplex in Thailand hebben aan hun familieleden getuigd over de vreselijke beproeving die ze doorstonden. “De eerste drie dagen waren de ergste. Het was koud en we hadden honger”, vertelde Chanin 'Titan' Vibulrungruang aan zijn vader Tanawut, die daarover sprak met de Amerikaanse nieuwszender CBS. De tante van Pong onthulde dan weer dat de jongens geprobeerd hadden om een tunnel naar buiten te graven.

Het is intussen bijna een week geleden dat de laatste van de 12 voetballertjes en hun coach uit het ondergrondse grottencomplex werden gered. De slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht, waar ze enkele dagen in afzondering moesten uit vrees voor infecties. Als alles goed gaat zouden ze donderdag naar huis mogen. Intussen mochten de jongens wel al contact hebben met hun families en die getuigden nu voor het eerst over wat de jongens in de grot doorstonden.

Steeds dieper

Zo zou het de bedoeling geweest zijn dat ze maar een uurtje doorbrachten in de grot. Maar toen het water in de gangen plots snel begon te stijgen, werden ze steeds dieper het complex in gedwongen. Dat vertelde de vader van Titan – het jongste voetballertje van de Wild Boars dat vast kwam te zitten in Tham Luang – aan CBS This Morning.


Volgens de man zou coach Ake geprobeerd hebben om al zwemmend een weg naar buiten te vinden voor de jongens, maar hij moest terugkeren omdat het water te snel stroomde. “De eerste drie dagen waren de ergste. Het was koud en we hadden honger”, hoorde Tanawut zijn zoon vertellen. De jongens konden moeilijk slapen en Titan weende omdat hij zijn moeder en vader miste. (lees hieronder verder)

De Royal Thai Navy gaf dit beeld vrij van de redding van de jongens.
EPA, AFP, PN De Royal Thai Navy gaf dit beeld vrij van de redding van de jongens.

“De reactie van de coach was hartverwarmend”, aldus Tanawut. “Zonder hem zouden de kinderen het meer dan waarschijnlijk niet overleefd hebben. Ake knuffelde hen en moedigde hen aan om sterk te zijn. Titan stelt het intussen goed en heeft al naar zijn coach gevraagd.” (lees hieronder verder)

Chanin 'Titan' Vibulrungruang in het ziekenhuis.
EPA Chanin 'Titan' Vibulrungruang in het ziekenhuis.

De tante van een van de andere voetballertjes vertelde dan weer aan de Britse krant The Sun dat de jongens wanhopig hadden geprobeerd om zich een weg naar buiten te graven met scherpe stenen. Sompong Jaiwong (13) – die Pong wordt genoemd – was bij de laatste groep die dinsdag naar buiten werd gehaald. “Ze slaagden erin om een gat te maken in de wand van drie meter diep, maar werden te zwak om verder te graven”, aldus Aon Gaekam (37), die Pong opvoedt nadat zijn vader stierf en zijn moeder ervandoor ging.

Huilen

“De jongens begonnen te huilen toen ze beseften dat er geen uitweg was”, gaat ze verder. “Ze moesten water drinken dat langs de muren naar omlaag druppelde en kropen dicht bij elkaar om warm te blijven. De coach leerde hen hoe ze hun energie konden sparen door te mediteren. Tegen de tijd dat de reddingswerkers hen vonden, dacht Pong dat hij zou sterven in de grot.”

De duikers gaven de jongens – die niet konden zwemmen – een verdovend middel om hen te kunnen evacueren, om te voorkomen dat ze zouden panikeren terwijl ze door de donkere en onder water gelopen gangen naar buiten werden gebracht. Het volgende wat Pong zich herinnert, is dat hij wakker werd in een militaire helikopter op weg naar het ziekenhuis in Chiang Rai. (lees hieronder verder)

Somepong 'Pong' Jaiwong.
EPA, AFP, PN Somepong 'Pong' Jaiwong.

Volgens de tante van de jongen, weten de voetballertjes nog niet dat een van de duikers die hen kwamen ontzetten het niet overleefde. Een Thaise militair kwam om toen hij in het grottencomplex flessen met perslucht aan het aanvullen was. “De dokters zijn bang over het effect dat het op hen kan hebben. De jongens hebben hun smartphones moeten afgeven en mogen niet naar het nieuws kijken. Het enige wat ze mogen zien, is de finale van het WK voetbal.”

De jongens zouden in de toekomst ook een match mogen bijwonen van Leicester City in Engeland, dat met Vichai Srivaddhanaprabha een Thaise eigenaar heeft. Pong droomt er ook van om ooit het Engelse team van het WK te ontmoeten en dan in het bijzonder zijn grote idool, Harry Kane.

Een beeld van de reddingsactie, waaraan een internationaal team van zo'n 100 duikers deelnam.
EPA, AFP, PN Een beeld van de reddingsactie, waaraan een internationaal team van zo'n 100 duikers deelnam.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Severien De smedt

  Dit is heel erg maar om ze daarom helden te noemen? Noem de reddingswerkers liever helden. En een film zit ik ook niet op te wachten tegenwoordig zijn er veel ergere dingen ad hand met de wereld maak daar een film over. Elke dag sterver er zoveel kinderen door schrijnende sittuaties maar dit is weer even het nieuwtje zeker? Helden... somigen moeten die betekenis eens opzoeken..deze jongens hebben gwn ontzettend veel geluk gehad

 • Eric Vaeske

  Niet alle jongens. De coach en 3 jongetjes zijn staatslozen ( en dus 2e rangs burgers ) en hebben noch ID kaart noch paspoort. Thailand wil ze niet de Thaise nationaliteit geven alhoewel die jongens daar geboren zijn. Dus geen paspoort is geen reis. Ze mogen zelfs hun eigen provincie niet uit.

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  @ Bieke Crucke,wel die zouden er van mij nog bij mogen, dat is tenminste geen gespuis gelijk dat men tegenwoordig binnenlaat, en dan mogen ze bij de kampioenen gaan spelen, content ?

 • Paul Hunter

  Blij dat het goed is afgelopen.

 • Bernd Vaes

  Het is goed, dat we vernemen, hoe die jongens overleefd hebben. Maar eens naar huis, wacht hen wellicht een zeer zware tijd. De pers en ook film zullen het hen bijzonder lastig maken met 1001 vragen, waardoor het trauma steeds opnieuw wakker geschud wordt. Eigenlijk is het beter, dat ze een exclusief contract met slechts één pers hebben en verbod krijgen andere media te informeren. Dan besparen ze zich wekenlange persoverrompeling.