"De échte bedreiging voor Hillary Clinton in 2016: John Kasich"

De Republikeinse presidentskandidaat John Kasich
AP De Republikeinse presidentskandidaat John Kasich
Wanneer New York Times-columnist Frank Bruni in zijn pen kruipt, dan wordt er geluisterd. Dit weekend schrijft hij een stuk met de ronkende titel 'De echte bedreiging voor Hillary Clinton'. En neen het is niet Donald Trump, Jeb Bush evenmin, het is de vrij onbekende John Kasich. Bruni: "De Democraten hopen vurig dat deze man niet door de Republikeinse voorverkiezingen geraakt."

"De kans is groot dat hij niet door de primaries geraakt. Het gesternte is slecht. En hij heeft zijn gebreken, serieuze zelfs. Maar dat verandert het feit niet dat de Republikeinse partij iemand in haar rangen heeft die het heel erg goed zou doen tegen Hillary Clinton, of de andere genomineerde Democraat", opent Bruni het stuk.

"Hij heeft tonnen ervaring, is heel matuur. Hij weet hoe het Amerikaanse congres werkt omdat hij 18 jaar dienst heeft gedaan in het Huis van Vertegenwoordigers", schrijft Bruni. "Hij is nu bezig aan zijn tweede termijn als gouverneur van Ohio en dat is niet de eerste de beste staat; samen met Florida is Ohio het slagveld bij uitstek tijdens een presidentsverkiezing. Kasich is enorm populair in de staat en Ohio-republikeinen verkiezen hem boven Donald Trump, de nationale koploper in de polls. Een goed teken aangezien, Florida-republikeinen 'hun' Jeb Bush na Trump plaatsen."

"Voorts heeft Kasich in Ohio stevig gehakt in de belastingen, wat hem gejuich van ouderwetse Republikeinen heeft opgeleverd", zegt Bruni.

Frank Bruni
RV Frank Bruni

'Kasich is niet de anti-politicus naar de welke zoveel Amerikanen lijken te smachten. Maar hij heeft zoveel andere voordelen'

Frank Bruni, columnist voor The New York Times

Volks imago

Zijn soms progressieve standpunten kunnen zogenaamde 'swing voters' over de streep trekken meent Bruni: Kasich heeft een opening gelaten om burgerschap te verschaffen aan immigranten die illegaal verblijven in de States. En hij is voor Obamacare; dat laatste heeft hij communicatiegewijs perfect aangepakt wat volgens Bruni dan weer zijn retorisch talent bewijst. Wel moet opgemerkt worden dat Kasich tegen het homohuwelijk is en tegen abortusrechten.

The New York Times-columnist haalt ook aan dat Kasich een uitstekende beurt heeft gemaakt tijdens het eerste Republikeinse televisiedebat, en de woorden van Douglas Schoen, politiek strateeg voor de Democraten: "Kasich is de meest verkiesbare onder alle Republikeinen."

Bruni besluit: "Kasich is niet de anti-politicus naar wie zoveel Amerikanen lijken te smachten. Maar hij heeft het voordeel dat hij niet uit een politieke dynastie afstamt zoals Bush of Clinton. Ook kan hij zijn volkse imago uitspelen: zijn vader was een postbode, zijn grootvader een mijnwerker. Ook al doet hij het niet bijster goed in de polls, de Democraten hopen vurig dat de Republikeinen deze man niet ontdekken in de voorverkiezingen."