'Dagobertducktaks' is Nederlands woord van het jaar na stemadvies vakbond

ANP
Voor de verkiezing van het woord van het jaar in Nederland heeft de vakbond FNV in een nieuwsbrief de ruim 1,1 miljoen leden gevraagd te stemmen op 'dagobertducktaks'. Het woord, dat uiteindelijk ook won, is afkomstig uit de koker van de bond.

De FNV heeft niet de indruk dat het stemadvies de uitslag heeft beïnvloed. Bij de verkiezing van woordenboekenuitgever Van Dale brachten in totaal 60.000 mensen hun stem uit op de verschillende woorden. Dagobertducktaks kreeg 18 procent van de stemmen.

De vakorganisatie introduceerde de term in oktober. Ze kwam toen met een voorstel om het spaargeld van rijke Nederlanders hoger te belasten, omdat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Bij de heffing denkt de bond aan grote, vrije vermogens vanaf een half miljoen euro.

"Veel mensen voelen zich aangesproken door dit woord en zijn voor een eerlijker belastingstelsel", aldus Leo Hartveld van het FNV-bestuur. Uit trots over de nominatie van het woord en omdat we alles delen met de leden, heeft de bond erover gecommuniceerd en gevraagd te stemmen.

In België is 'flitsmarathon' uitgeroepen tot woord van het jaar.

AP