"Dader ging uitgewezen worden en probeerde zelfmoord te plegen"

AFP
De man die twee mensen heeft doodgestoken in een Ikea-winkel in Vasteras (Zweden), probeerde nadien zelfmoord te plegen. Dat bericht de Zweedse krant Aftonbladet, op basis van anonieme bronnen. Op de bewakingsbeelden zou te zien zijn hoe de man eerst twee keukenmessen uit het winkelrek haalt en er enkele seconden later twee mensen mee neersteekt. Nadien steekt hij een mes in zijn eigen buik. Hij werd zwaargewond afgevoerd.

De verdachte is een 35-jarige man van Eritreese afkomst. Hij verbleef in een asielcentrum in Arboga, in de buurt van Vasteras, maar ging uitgewezen worden. De slachtoffers zijn een 55-jarige vrouw en haar 28-jarige zoon.

De politie blijft op de vlakte over de precieze omstandigheden van de moordpartij. Gisteren maakte het parket bekend dat een 23-jarige man nog altijd aangehouden blijft. Deze man, die ook afkomstig is uit Eritrea en in het asielcentrum van Arboga verblijft, ontkent van in het begin betrokken te zijn bij de moorden. Hij zou wel een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Uitgewezen
De hoofdverdachte kon omwille van zijn zware verwondingen nog niet verhoord worden. Volgens verschillende Zweedse media was zijn asielaanvraag afgewezen en ging hij uitgewezen worden naar Italië. De ochtend voor de moorden was hij nog naar de asielinstanties van Vasteras geweest om zijn dossier te bespreken.

Zweden telt heel wat asielzoekers uit Eritrea. Zij zijn naast de Syriërs de grootste groep, met 11.500 aanvragen vorig jaar en 4.200 in de eerste zeven maanden van dit jaar.