"Daar stond ze met haar knuffel, midden in de nacht"

Klusjesman Arie Goudart vond het meisje toen hij met twee vrienden op stap was. ,,We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is.''
Dingena Mol Klusjesman Arie Goudart vond het meisje toen hij met twee vrienden op stap was. ,,We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is.''
Drie vrienden uit Amsterdam kregen in de nacht van zondag op maandag de schrik van hun leven. Om 2.45 uur zagen ze in het licht van de koplampen midden op straat een klein blond meisje. "Ze stond daar maar met haar blote beentjes en haar knuffel. Moederziel alleen."

Twee dagen later is klusjesman Arie Goudart (32) er nog vol van. De vrienden kwamen terug van een feestje toen ze het meisje bij een rotonde zagen. "Echt, we schrokken verschrikkelijk. Ze stond daar gewoon op de Meerlandenweg. Met haar blote beentjes. Midden op straat, vlakbij de rotonde. Een blond meisje met roze schoentjes. Nog geen 3 jaar oud."

"Ze had haar knuffel vast. We wisten niet wat we moesten denken. Ze huilde niet, ze was niet bang, maar ze lachte naar ons. Het was behoorlijk koud, dus ik heb mijn jas om haar heengeslagen. Ik ben zelf vader van twee kleine kinderen van 2 en 4 jaar oud. Je moet er niet aan denken dat ze 's nachts in hun pyjama over straat lopen. Wie weet wat er had kunnen gebeuren. Dat is als ouder toch het ergste dat je kan overkomen?"

Arie zette het kind in de auto en draaide de verwarming omhoog. Een van zijn vrienden belde de politie. Daarna keken de vrienden bij de huizen in de buurt of er ergens een deur of raam openstond. Ze zagen niets en hoorden niemand.

Slaapwandelen

Het blonde meisje was niet bang. Ze lachte, maar kon niet vertellen waar ze vandaan kwam of waar ze woonde. "Papa, papa," was het enige dat ze verstaanbaar zei. "Ze was nog geen 3 jaar, schat ik. Praten ging niet goed. Misschien dat ze slaapwandelde."

De vrienden belden de politie die haar een kwartiertje later ophaalde. Nog steeds opgewekt ging het meisje mee. "We hebben daarna nog een tijd gezocht. Ze moet ergens uit de buurt komen, want hoever loopt zo'n meisje nou in het holst van de nacht?"

Nachtslot
Het kind werd opgevangen in het AMC Amsterdam. Ze mankeerde niets. De politie zette een burgernetactie op, maar dat leidde niet naar de ouders. Zij belden pas 's ochtends 112 toen ze merkten dat hun dochtertje niet in haar bedje lag. Het meisje moet uit eigen beweging het huis hebben verlaten. Blijkbaar zat de deur niet op het nachtslot. Voor de politie was de zaak afgedaan nadat het meisje en haar ouders waren herenigd.

Er is geen onderzoek gedaan naar de nachtelijke avonturen van het kind omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Arie blijft het een vreemd verhaal vinden. "We hebben niets gehoord van de ouders, maar zijn blij dat het meisje weer thuis is en dat het volgens de politie goed met haar gaat."