“Cycloon Mozambique mogelijk grootste ramp ooit op zuidelijk halfrond”, vloedgolven van 6 meter hoog

Rode Kruis en Unicef lanceren oproep voor slachtoffers

De exacte omvang van de schade en menselijke tol in Mozambique is nog lang niet duidelijk. In de stad Beira, met 500.000 inwoners, is 90 procent van de infrastructuur verwoest, schat het Rode Kruis.
EPA De exacte omvang van de schade en menselijke tol in Mozambique is nog lang niet duidelijk. In de stad Beira, met 500.000 inwoners, is 90 procent van de infrastructuur verwoest, schat het Rode Kruis.
De cycloon die de afgelopen dagen het zuidoosten van Afrika trof, kan uitgroeien tot de grootste weersgerelateerde natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond. Met die onheilspellende boodschap komt het Wereldvoedselprogramma van de VN vandaag.

Volgens de organisatie bevonden zich 1,7 miljoen mensen in Mozambique in het pad van de cycloon terwijl in buurland Malawi nog eens 920.000 mensen werden getroffen. Ook in Zimbabwe is er schade. De wervelwind met snelheden tot 190 km/u sloeg toe op 15 maart en ging gepaard met vloedgolven met een hoogte van 6 meter, die een “ongelofelijke verwoesting” veroorzaakten in een groot gebied.

Vrees voor meer dan 1.000 doden

Het officiële dodental ligt op bijna 200 in diverse landen. Maar de VN en het Rode Kruis vrezen dat dat aantal aanzienlijk zal oplopen. De regering van Mozambique zei al rekening te houden met meer dan 1.000 slachtoffers. Volgens het Internationale Rode Kruis is in de stad Beira, de op één na grootste stad in Mozambique, 90 procent van de gebouwen vernietigd. “Er is geen communicatie meer mogelijk en de wegen zijn beschadigd. Gemeenschappen zijn onbereikbaar. Men zegt ons dat de situatie buiten de stad nog erger kan zijn”, klinkt het.

Het Rode Kruis probeert via de NASA en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan satellietbeelden van de getroffen gebieden te geraken om zo een beter zicht te krijgen op de schade. Hulpverleners ter plaatse spreken over “dorp na dorp” dat overstroomd is door water dat metershoog staat.

AFP

In Zimbabwe, waar al zeker 89 mensen om het leven kwamen, is de provincie Manicaland het zwaarst getroffen. Door de hevige overstromingen is in heel het land de noodtoestand afgekondigd. “Het wegennet is vernietigd. Het leger probeert op alle mogelijke manieren om voedsel, dekens en medicijnen naar de getroffen regio’s te brengen”, klinkt het bij de lokale autoriteiten. 

EPA

Unicef België lanceert vandaag een oproep voor de slachtoffers van cycloon Idai. Giften ter ondersteuning van de noodhulpacties van Unicef zijn welkom op BE31 0000 0000 5555 met vermelding “Cycloon Idai”, of online via www.unicef.be/gift. Het Rode Kruis volgt eind deze week. Oxfam biedt hulp in het zuiden van Afrika, maar besliste nog niet over een oproep tot donaties.

Ook een gezamenlijke oproep van Consortium 1212 komt er voorlopig niet, omdat er nog onvoldoende zicht is op de omvang van de ramp. “We staan in permanent overleg met de lidorganisaties”, zegt directeur Axel Vande veegaete. “Als we zien dat er een toegevoegde waarde is om een gezamenlijke oproep te lanceren, gaan we dat doen, maar op dit moment nog niet.”

EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.