"Criminelen op chat-app Telegram jagen op privégegevens van Nederlandse agenten"

Criminele Telegramgroepen jagen op namen en adressen van Nederlandse agenten.
Shutterstock Criminele Telegramgroepen jagen op namen en adressen van Nederlandse agenten.
Criminele Telegramgroepen jagen op namen en adressen van Nederlandse agenten. Dat meldt RTL Nieuws, het nieuwsprogramma van de commerciële omroep RTL Nederland. Volgens de nieuwsrubriek worden honderden euro's tipgeld uitgeloofd om de identiteit van politieagenten te achterhalen. 

De criminelen willen met behulp van de privégegevens de Nederlandse agenten stalken, bedreigen of iets aandoen. De politie heeft ondertussen iemand opgepakt in verband met de zaak.

RTL Nieuws heeft toegang tot de Telegramgroepen, die bestaan uit honderden tot soms duizenden leden die met elkaar in contact staan, aldus RTL. In een van de Telegramgroepen wordt om de identiteit van twee Rotterdamse politieagenten gevraagd.

“Niet per se strafbaar”

Volgens RTL zegt het Nederlandse parket dat het opvragen van de identiteit niet per se strafbaar is maar wel "buitengewoon zorgelijk" en het voor medewerkers van de politie "heel ingrijpend" kan zijn. RTL citeert de Rotterdamse officier van justitie Ernst Pols. "Als je foto-opnames maakt van een agent die op straat aan het werk is en het is niet belemmerend voor zijn werk, dan is dat niet strafbaar. Ook in zo'n Telegramgroep vragen om hun identiteit is op zichzelf niet strafbaar."

Zodra dit gepaard gaat met de bedreiging van agenten, is het wel strafbaar. "En dan grijpen we ook hard in", zegt Pols bij RTL. "Als er ook maar iets bij komt wat zo'n verzoek wel strafbaar maakt, zoals een bedreigend element, dan zitten we erbovenop.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Dat gebeurt hier zonder twijfel ook, en niet alleen met politieagenten. Hoe verklaar je anders dat er in bepaalde gevallen criminelen zonder straf of met uiterst lichte straffen wegkomen ? Als je iemand in zijn privéleven kan afdreigen en treffen dan heeft die maar weinig verweer.

  • Tamzin Andersen

    Als het opvragen van de gegevens niet per se strafbaar is, moeten ze het wél strafbaar maken i.p.v. te wachten tot de agenten bedreigd of vermoord worden.

  • Ann Derycke

    Ik weet niet of het strafbaar is via internet in Belgie. Ik weet wel dat je adressen en burgerlijke gegevens niet kan opvragen via het stads- of gemeentebestuur. Ik hoop maar dat iedereen zo verstandig is om de gevraagde info niet aan hen door te geven. Gestalkt of bedreigd worden omdat je je werk doet, kan niet!!