"Crimineel netwerk vermoordde Libanese ex-premier Hariri"

De moord in 2005 op de Libanese ex-premier Rafic Hariri is het werk van een 'crimineel netwerk' van individuen. Dat stelt het laatste rapport van de internationale onderzoekscommissie naar de moord op Hariri. Wie de leden van dat netwerk zijn, wordt niet vermeld.

"De commissie kan nu bevestigen, op basis van verkregen bewijzen, dat een netwerk van individuen in overleg heeft gehandeld om de moord op Rafic Hariri te plegen en dat dat crimineel netwerk, of sommige van zijn leden, banden heeft met andere aanslagen die sinds 2004 in Libanon gepleegd werden", luidt het in het rapport. Het document voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd vandaag openbaar gemaakt.

Het gaat om het tiende rapport van de onderzoekscommissie naar de moord op Hariri. Het is wel het eerste dat werd opgesteld onder de verantwoordelijkheid van zijn nieuwe voorzitter, de Canadees Daniel Bellemare. In voorgaande onderzoeken werd gesuggereerd dat de Syrische en de Libanese inlichtingendiensten een rol hadden in de moord. Syrië heeft dat steeds ontkend. (belga/lpb)

UNKNOWN