"Corruptie zorgt voor torenhoge kosten Sotsji"

ANP
De Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji zijn nog lang niet begonnen, maar 120 dagen voor de start van het mega-evenement doen de eerste geruchten van corruptie al de ronde. Dat meldt The Guardian.

Van de 51 miljard dollar die beschikbaar was voor onder meer de aanleg van goede infrastructuur, de bouw van stadions en andere faciliteiten blijkt ongeveer de helft van dat bedrag in corrupte bouwcontracten te zijn verdwenen.

Dit rechtvaardigt het cynisme van degenen die de toekenning van de spelen aan de Russische badplaats aan de Zwarte Zee hekelden. De oppositie claimde in mei dat al 30 miljard dollar was verdwenen en uitgegeven als smeergeld aan mensen in de directe omgeving van president Poetin.

Weg als boegbeeld corruptie
"Een gebrek aan eerlijke concurrentie, vriendjespolitiek en de strenge censuur over alles met betrekking tot de Olympische Spelen hebben geleid tot een sterke stijging van de kosten en een lage kwaliteit van het werk", zo is te lezen in het rapport dat opgesteld werd door Leonid Marynyuk en Boris Nemtsov.

Het beste voorbeeld van corruptie rondom het Sotsji-project is een 30 kilometer lange weg tussen de stad, waar onder meer het schaatsen en het ijshockey wordt gehouden en het skioord Krasnaya Polyana. De totale kosten van die weg worden geschat op liefst 9 miljard euro. "Je kon deze weg verharden met vijf miljoen ton goud of kaviaar. Dan nog zou de prijs hetzelfde zijn geweest", aldus Nemtsov in een interview met de Russische televisiezender RBK in juli.

De geschatte kosten van de Spelen van Sotsji zijn veel hoger dan de totale kosten rond de Winterspelen in het Canadese Vancouver. De kosten voor het Russische project zijn zelfs hoger dan die van de Spelen in Peking van 2008.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.